Přístav znaveného cestovatele: Amsterodam

Přístav znaveného cestovatele: Amsterodam

Rychlé dopravní prostředky zkracují vzdálenosti – za 95 minut můžete být v Amsterodamu. Tak proč jezdit na výlet do Berouna nebo na víkend na chalupu, když Evropa čeká?

Milovníci výtvarného umění si užijí skvělou trojkombinaci: Muzeum Vincenta van Gogha je umístěno mezi Rijksmuseem a Stedelijk Museem. Do zmíněných institucí (ale třeba i do domu Anny Frankové) není od věci pořídit si vstupenky on-line, fronty jsou téměř nekonečné. Atmosféru nasajete projížďkou po amsterdamských kanálech – loďky kotví právě u Rijksmusea a na Central Station.

Od dubna do září si zajeďte na tradiční sýrový trh v Alkmaaru (vlakem jste tam za 40 minut). Romantičky nadchne květinový trh u kanálu Singel. Nizozemská liberálnost se projevuje i vyhlášenými coffee shopy a „čtvrtí červených luceren“. Vypůjčte si kolo a projeďte město křížem krážem.

Světovému věhlasu se těší holandské sýry, těm neznámějším daly jméno místa původu Gouda, Edam a Leyden. Sýr Gouda mívá tvar kola se zaoblenými okraji, obsahuje 48 % tuku, má lehkou a krémovou chuť. Edam ve formě koule je sušší a tužší. Sýr Leyden se prodává v kulatém tvaru a zraje několik měsíců, potom má ostrou silnou chuť. Friesland je pálivý, silně kořeněný sýr se semínky kmínu. Milovnice aromatičtějšího starého sýra si domů určitě odvezou značku Old Amsterdam.

Obchody návrhářů leží na P. C. Hoofstraat, na Kalvertorenu je řada velkých obchodních domů a malých butiků. Za nákupy květin se vydejte na květinový trh na kanálu Singel, pro sýry do De Kaaskamer nebo na Runstraat.

Z Prahy se do Amsterodamu dostanete i autobusem (pojedete zhruba 10 hodin). Vzdušnou čarou trvá cesta jen 90 minut a pak už vystoupíte na letišti Schiphol, které leží 17,5 km od centra Amsterodamu, kam se nejlépe dostanete vlakem.

Stránka www.hotelclub.net nabízí sazby asi o 10–30 % nižší, než když kontaktujete hotel přímo. Hledat ale můžete i na webu www.hostelsclub.com/city-en-224-Amsterdam.html nebo www.amsterdam.info/hotels/amsterdam.html.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„


Chcete vědět více o Amsterodamu?

Doporučujeme

Články odjinud