Pro moderní domácnost je dobře zařízená kuchyně důležitá stejně jako počítač nebo mobilní telefon

Český národ je pověstný v celém světě svým velmi kladným vztahem k jídlu. Ale ruku na srdce, tato pověst se nejvíce projevuje ve vrchovatých mísách na našich stolech, co se týče vybavení kuchyní, býváme často sami k sobě velice macešští.

Pro moderní domácnost je dobře zařízená kuchyně důležitá stejně jako počítač nebo mobilní telefon

Český národ je pověstný v celém světě svým velmi kladným vztahem k jídlu. Ale ruku na srdce, tato pověst se nejvíce projevuje ve vrchovatých mísách na našich stolech, co se týče vybavení kuchyní, býváme často sami k sobě velice macešští. Přitom právě kuchyně je místo, které alespoň jednou denně svede dohromady celou rodinu. A proto by měla být dobře zařízena kuchyně pro moderní domácnost stejně důležitá jako třeba počítač nebo mobilní telefon.

Při zařizování kuchyně lidé podle odborníků nejčastěji hřeší proti ergonomickým pravidlům. Odstrašujícím příkladem jsou pracovní desky, u nichž kuchařky stráví každý den i několik hodin. Ve většině domácností se nachází typizované linky s jednotnou výškou skříněk 86 centimetrů. Přitom dřez, neboli mycí centrum, by měl být až 105 centimetrů nad podlahou. Když totiž člověk do dřezu spustí ruce, měly by se prsty dotýkat dna. Varné centrum, neboli sporák, by naopak mělo být níž. Ideální výška je 80 centimetrů, aby hospodyně pohodlně dosáhla až k zadní plotýnce. Těmto požadavkům samozřejmě žádná typizovaná linka vyhovět nemůže.

Výrobci kvalitního kuchyňského zařízení jen kroutí hlavou, jak mnozí lidé dovedou vydat i několik miliónů korun na stavbu rodinného domu či několik set tisíc na přestavbu bytu, a přitom se snaží ušetřit několik tisícovek na vybavení kuchyně, která je pro spokojený chod domácnosti naprostou nezbytností. Možná však neberou v úvahu fakt, že lidé by možná za kvalitní spotřebiče, nábytek či kuchyňské doplňky vydali i nějaký peníz navíc, kdyby ovšem měli perfektní informace, že se jim prvotní investice vrátí. A ačkoliv jsou ve specializovaných prodejnách i kuchyňských studiích skvěle vyškolení pracovníci, kteří se klientům maximálně věnují, stejně člověk na všechny otázky odpověď nedostane - ani sebeochotnější prodavač není stroj a nemůže si pamatovat tisíce údajů o všech typech výrobků na tuzemském trhu.

V době internetu ale člověk nemusí obíhat desítky obchodů a pracně shánět jednotlivé informace v odborných časopisech. Stačí, když si nalistuje například e-magazín KUCHYNE.CZ ( www.kuchyne.cz ), a ve chvíli může porovnávat ceny i technické parametry všech možných kuchyňských spotřebičů - myček, lednic, mrazáků, mikrovlnných trub a dalších a dalších. V katalogu e-magazínu si člověk může vybrat také kuchyňský nábytek i doplňky dle svého vkusu a ještě si přečíst odborné články o nových trendech v moderní kuchyni. A pokud se rozhodne pro konkrétní zboží? E-magazín mu ochotně vyhledá adresy prodejen či kuchyňských center v jeho městě, kam si pro ně může zajít.

Kvalitní tuzemské a zahraniční firmy, které se na vybavení kuchyní specializují, dokážou dnes vyhovět nárokům skutečně každého zákazníka. Studia již nevytvářejí jen kuchyně, tvoří umělecká díla, která jsou krásná svým designem a technicky naprosto dokonalá. Kuchyně jsou pak nejen perfektně zařízena potřebným nábytkem a elektrospotřebiči, ale také ozvláštněna například zabudovaným kráječem na chléb či podvěsnou televizí.

A i když člověk musí přeci jen sáhnout hlouběji do kapsy, pohodlné vaření a nebolavá záda za to stojí. Dnešní žena prostě nehodlá trávit svůj drahocenný čas ve špatně osvětlené, uzavřené místnůstce, která je tak maličká a úzká, že se do ní nevejdou ani všechny nutné spotřebiče jako je například myčka nádobí či mikrovlnná trouba.

Zdroj: Š BOHEMIA INTERNET SERVICES, s.r.o., Petra Horáková

Doporučujeme

Články odjinud