Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

Oslavte letos Velikonoce netradičně s roztomilými sladkými cupcakes plněnými fondánovými vajíčky. Při jejich přípravě budou jistě rády asistovat i děti, které podobné vychytávky obvykle moc baví.

Vanilkové cupcakes

12 kusů - příprava: 40 minut

  • 225 g Hera máslová příchuť
  • 4 vejce
  • 225 g krupicového cukru
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Heru a vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 175 °C. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky. Změklou Heru vyšlehejte s cukrem a semínky z vanilky do hladké, skoro bílé pěny. Vajíčka prošlehejte vidličkou v misce, na mixéru nastavte vyšší otáčky a vejce postupně zašlehejte do Hery. Pokud by se začala srážet, přidejte lžíci hladké mouky a pokračujte ve šlehání. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Šlehač ztlumte na nižší otáčky a po třetinách všlehejte do vaječnomáslové hmoty. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí naplňte košíčky do dvou třetin. Pečte 15 až 20 minut. Zdobte krémem, ganache a sirupem.


Bílkovomáslový krém

  • 3 bílky
  • 230 g Hera máslová příchuť
  • špetka soli
  • gelové potravinářské barvivo
  • 165 g krupicového cukru
  • ½ vanilkového lusku

Vejce a Heru nechte ohřát na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli, gelovým barvivem a cukrem dejte do mísy a vložte ji do vodní lázně. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pozor, bílky nesmí projít varem! Zda je cukr rozpuštěný, poznáte mezi dvěma prsty, kdy už nejsou cítit krystalky. Hmotu vyšlehejte na tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte změklou Heru. Na závěr ještě do krému vešlehejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku.

Čokoládová ganache

  • 150 ml smetany 30%
  • 20 g glukózy
  • 200 g čokolády s min. 53% podílem kakaa

Do hrnce dejte smetanu a glukózu a přiveďte téměř k varu. Nalámanou čokoládu v misce zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Šlehejte metlou, až je ganache lesklá a hladká. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu do konzistence měkkého másla.

Sirup na potírání cupcakes

  • 60 g krupicového cukru

60 ml vody s cukrem svařte v kastrolku. Dochutit můžete vanilkovým extraktem (při vaření přidejte půl lžičky), kávou (1 lžička instantní kávy) nebo citronem (60 ml citronové šťávy).

Vajíčka z fondánu

Můžete si je vytvořit sami doma z fondánové hmotynebo marcipánu (koupíte v obchodech). Pro získání pastelových barev použijte potravinářské barvivo. Do hmoty je rovnoměrně zapracujte hnětením.

Více receptů na skvělé cupcakes najdete ZDE!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud