Pro zahřátí

Pro zahřátí

Jen málo slastí překoná okamžik, kdy tělem ošlehaným větrem a deštěm proteče první doušek voňavého horkého nápoje. Chutná božsky a ještě k tomu léčí.

Přišly na to už dávné kultury našeho a severního podnebného pásma. Horké nápoje nejen bleskově ohřály prokřehlý organismus, ale dodaly mu i sílu. Dokázaly povzbudit k další práci, ukonejšit, zažehnat prochlazení, posílit imunitu. Když se k tomu přidaly voňavé ingredience, případně kapka alkoholu, rázem bylo dobře na světě, i když se za oknem všichni čerti honili.

Takže dejte na rady předků a zkuste s nimi zvládnout podzim bez virózy. Pořádně se oblečte, za větru nasaďte čepici, i kdyby se zrcadlo šklebilo sebevíc, a po příchodu zvenku si dopřejte sklenku něčeho horkého. Při výběru nápoje přitom poslechněte instinkt. Jestliže k vašim favoritům léta patří čaj s mandarinkou a zázvorem, ale tentokrát se vám na něj sliny nesbíhají, připravte si něco jiného.

To nejspíš chuťové buňky prosí o pomoc podrážděný žaludek. Těžký den? Co raději horkou čokoládu nebo heřmánkový čaj s fenyklem, medem a trochou hruškovice. To pravé koření

Příznivou imunitní odpověď ostatně teplu přiznávají i pradávné léčitelské systémy z opačného konce světa jako čínská medicína nebo ájurvéda. Podle léčitelů je teplo jednou z cest k dobré imunitě stejně jako vybrané zahřívací koření, především zázvor, chilli, fenykl, hřebíček, badyán, dlouhý pepř „pippali“, muškátový ořech, skořice, kardamom, vanilka, kakao. Do ranku nápojů, které našinec musí pojmout hlavně jako lék, tedy nečekat žádný výbuch vůní a chutí, patří ájurvédská receptura pro bleskové prohřátí, případně i odhlenění a zažehnání zánětů.

Stačí svařit šálek vody se špetkou dlouhého pepře i kouskem zázvoru a osladit hnědým třtinovým cukrem. Povzbuzení zase hledejte u lahodného zeleného čaje s citrusy. Uvařte lístkový zelený čaj, vymačkejte do něj šťávu z grapefruitu a citronu, oslaďte medem nebo bezinkovým sirupem. Pak nápoj nalijte do silnostěnných sklenic na kousky čerstvého zázvoru a spirálky z pečlivě omytého citrusu. Ideální pro ráno ve vymrzlé chalupě nebo před „druhou směnou“. Svěžest vnese do těla i duše také horká citronáda. Do džbánu vymačkejte čerstvou šťávu z pěti citronů, přidejte půl šálku hnědého cukru, dva květy badyánu a přelijte litrem vroucí vody. Vše promíchejte, doslaďte medem a ozdobte několika plátky citronu. Totéž můžete udělat i s mandarinkou.

Za vůní kávy

Ty, kteří bez kofeinové infuze nedojdou ráno do koupelny, by mohla uspokojit kořeněná káva. Varianta ranní blesková: ke kávě přisypte rozdrcená semena dvou lusků kardamomu, která jsou voňavější a účinnější než mletá ze zakoupeného pytlíku, a zalijte vroucí vodou.

Také je můžete po arabsku uvařit v džezvě. Varianta odpolední za předpokladu, že nejste vozem nebo nemáte klíčovou poradu se šéfem: svařte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu s tyčinkou skořice a dvěma hřebíčky. Přeceďte do dvou šálků, přilijte po lžíci pomerančového likéru a dolijte kávou. Zapudrujte popraškem skořice a dopřejte si klid před bouří.

Propijte se ke zdraví

Co nevyléčí whisky s máslem, na to je doktor krátký. Kdo má duši experimentátora a obilný destilát mu není cizí, slavnému skotskému přísloví nejen zatleská, nýbrž je i poslechne. Není to nic těžkého. Asi 100 g kvalitního změklého másla vyšlehejte se třemi lžícemi cukru moučkového a polovinou šálku jemného nerafinovaného. Přidejte po půl lžičce mleté skořice a muškátového oříšku. Promíchejte s šálkem změklé vanilkové zmrzliny a dejte zmrazit buď dohromady, nebo po porcích, na sklenici nápoje počítejte tak tři lžíce směsi. Před podáváním přesuňte směs do silnostěnné sklenice, přilijte panáka whisky a zalijte 100 ml vroucí vody.

Podávejte pacientům, rekonvalescentům nebo jen promrzlým. V kopcovité valašské krajině podobnou funkci přisuzují slivovici a včelím produktům. Na čtyři díly pálenky počítejte s dílem medu. Ten mírně zahřejte a dejte pozor, ať nepřekročíte 50 °C, protože vyšší teplotou zlikvidujete prospěšné látky. Přilijte ho do láhve nebo dózy s odměřeným objemem slivovice, promíchejte a uzavřete. Protřepejte a popíjejte jen tak nebo půl napůl s čajem. Případně vsaďte na med promíchaný s horkým mlékem a tuzemským rumem. Požitkáři mohou nahradit voňavý bramborový destilát francouzským koňakem a dílo završit špetkou skořice.

Horké nápoje nejen bleskově ohřejí prokřehlé tělo, ale dodají vám i energii. Báječná čokoláda Favoritkou chladných dnů je bezesporu horká čokoláda. Pusťte k ní projednou vanilku a získáte delikatesu se smyslnou vůní, tak akorát pro chvíli, než půjdete do peřin. Ve vodní lázni rozpusťte asi 200 g hořké čokolády se dvěma šálky smetany a polovinou lžičky čerstvě mleté nebo jemně drcené vanilky. Oslaďte třtinovým cukrem nebo medem a vychutnávejte v rodinném kruhu. Příjemně zklidňující nápoj umícháte z horkého mléka, medu a žloutků, které ovšem musíte bleskově rozšlehat. Prolijte jemným sítem a bohatě ochuťte strouhanou čokoládou. Speciálně tato kombinace pomůže snížit krevní tlak, uvolnit napětí a rozptýlit chmury. To všechno ovšem za předpokladu, že nebudete šetřit na surovinách. Vejce musejí být čerstvá, z dobrého, tedy volného prověřeného chovu, čokoláda zase vysokoprocentní. Nemusí obsahovat přímo 80 % kakaa, ale jděte až na hranici svých chuťových buněk.




ČTĚTE TAKÉ:
Kalhoty á la Marlene Dietrich!








STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud