Pro ženy je vaření každodenní nutnost, pro muže experiment a relax

Pro ženy je vaření každodenní nutnost, pro muže experiment a relax

Pro ženy je vaření rutina, muži ho vnímají jako experiment nebo relaxaci. Možná je to tím, že dvěma pětinám žen v Čechách při vaření nikdo nepomáhá, zatímco dvě třetiny mužů obvykle vaří ve společnosti své partnerky. V kuchyni vypomáhají také matky nebo tchýně, slovenským kuchařkám dvakrát častěji než českým. Takové závěry vyplynuly z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Lidl.

Muž do kuchyně přináší inspiraci a žena zkušenost. To se projevuje i na nákupu. Žena nakupuje častěji sama a ve většině případů podle předem připraveného nákupního seznamu. Muži chodí na nákup častěji s dalšími členy rodiny a 2/5 z nich si seznam toho, co nakoupit, nedělají.

Pohled do české a slovenské kuchyně

Vaření doma je podle Čechů levnější, zdravější a doma připravenému jídlu se dá více věřit. Vaříme hlavně českou kuchyni a jídla, která vařili naši rodiče. V ČR přebírají jídelníček z dětství asi ¾ lidí, na Slovensku je to až 94 %. Přesto se většina lidí snaží prosazovat inovace. Chybí jim ale nápady a bojí se nezdaru. Inspiraci hledají většinou na internetu. Míra využívání internetu jako zdroje receptů roste přímo úměrně se vzděláním.

Třetina lidí si vymýšlí vlastní recepty, silnou inspirací je také italská kuchyně, kterou preferují více ženy (32 %) a lidé se středoškolským a vysokoškolským vzděláním. Muži se zase rádi inspirují chutí asijských jídel (24 %). S příklonem ke zdravému životnímu stylu se do našich jídelníčků dostávají také jídla vegetariánská (8 %).

Ve ¾ českých domácností se vaří často – minimálně 3x týdně. K tomu, aby lidé měli z vaření radost, jim chybí hlavně peníze (49 %), čas (40 %) a nápady (38 %).

Doporučujeme

Články odjinud