Probiotikum z mateřského mléka – přirozená cesta ke zdraví

Probiotikum z mateřského mléka – přirozená cesta ke zdraví

Většina našeho imunitního systému se nachází v trávicím ústrojí či v jeho blízkosti. Právě v těchto místech se skrývá největší riziko pro vstup nebezpečných mikroorganismů do našeho těla. Proto se zde až pět set druhů zdraví prospěšných bakterií stará o rovnováhu organismu a chrání jej před infekcemi a nemocemi. I tato přirozená mikroflóra však někdy v boji s bakteriemi, které nás ohrožují, potřebuje pomoc.

Rovnováhu střevní mikroflóry prokazatelně příznivě ovlivňují probiotika, živé organismy obsažené v některých potravinách, např. jogurtech. Už samotný název odvozený z řečtiny (pro = příznivý, bios = život) napovídá, že se jedná o látky prospěšné životu a zdraví.
Nejznámějšími probiotky jsou mléčné bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Patentovaný druh mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis s výjimečnými vlastnostmi obsahují žvýkací tablety s probiotikem BioGaia.

Základem některých probiotických přípravků jsou laboratorně namnožené bakterie neuvedeného původu, které v sobě mohou skrývat riziko nepředvídatelných účinků. Kmen bakterie Lactobacillus reuteri Protectis má však humánní původ, byl izolován z mateřského mléka peruánských žen. Bez látek obsažených v mateřském mléce, které jsou potřebné k nastartování imunity, bychom v prvních dnech života nebyli schopní přežít. Tablety BioGaia jsou tak přirozeným způsobem, jak posílit vlastní obranyschopnost a ubránit se nejrůznějším nemocem a zdravotním potížím. Bakterie Lactobacillus reuteri Protectis jako jediná z mléčných bakterií rodu Lactobacillus produkuje a vylučuje reuterin – látku s antimikrobiálním působením, která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů v zažívacím traktu, na běžnou střevní mikroflóru ovšem nepůsobí. Protože je přirozenou součástí střevní mikroflóry, je zároveň odolná vůči žaludečním kyselinám a žluči. Tablety BioGaia tak nemusí mít mechanickou ochranu v podobě speciální kapsle, která jiné podobné přípravky před žaludečními šťávami chrání.

Žvýkací tablety s probiotikem BioGaia snižují riziko výskytu běžných infekcí jako nachlazení nebo střevních infekcí a zkracují dobu onemocnění. Pomáhají při poruchách zažívacího ústrojí, udržují v rovnováze střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. U dětí snižují výskyt průjmů způsobených rotaviry. Doporučuje se je užívat také při a po léčbě antibiotiky. Protože mléčná bakterie Lactobacillus reuteri Protectis ve žvýkacích tabletách BioGaia je přirozenou složkou mikroflóry mateřského mléka, je tento přípravek vhodný a bezpečný pro těhotné a kojící ženy. Vždy se ale doporučuje poradit se před zahájením užívání přípravku s lékařem.
Studie bezpečnosti neprokázaly žádné vedlejší účinky, nehrozí ani předávkování.
Jako volně prodejný doplněk stravy jsou žvýkací tablety s probiotikem BioGaia dostupné v síti lékáren. Tablety s citronovou příchutí se pozvolna rozpustí v ústech. Neobsahují cukr, energetická hodnota jedné tablety je 1,1 kalorie. Přípravek je určen pro dospělé a děti od 3 let. Doporučená dávka je 1 tableta denně.
Orientační cena balení o 10 tabletách je 120 Kč.

Doporučujeme

Články odjinud