Problémy? Zkuste se trochu zasnít, radí vědci

Problémy? Zkuste se trochu zasnít, radí vědci

Denní snění prý není znakem lenosti. Naopak, ukazuje se, že když necháváte myšlenky jen tak těkat, aktivujete části mozku, které jsou odpovědné za řešení problémů.

Dosud se přitom vědci domnívali, že "záložní systém" mozku, který je spojován s nenáročnými, rutinními činnostmi, je jediná část mozku, jež zůstává při denním snění aktivní.

Nový výzkum týmu z University of British Columbia ale ukázal, že "výkonný systém" mozku, který odpovídá za řešení náročných a komplexních úkolů, je aktivní, i když se vám zdá, že jste myšlenkami jinde.

Dr. Kalina Christoffová se svým týmem zkoumala mozkovou činnost dobrovolníků. Umístila je do skeneru MRI a žádala je, aby stiskli tlačítko, když se na obrazovce před nimi objeví číslo. Skener mezitím sledoval, nakolik se lidé na svůj úkol soustředí, a vědci zaznamenávali, jak rychle dobrovolníci reagují.

Ukázalo se, že čím méně si dobrovolníci byli vědomi toho, že už jsou myšlenkami jinde, tím aktivnější byl jak "záložní", tak i "výkonný" systém jejich mozku.

"Tato studie ukazuje, že když se oddáváme dennímu snění, náš mozek rozhodně nespí. Je dokonce mnohem aktivnější, než když se soustředíme na rutinní úkoly," tvrdí Dr. Christoffová.

To jsou povzbudivé zprávy, protože dřívější studie ukázaly, že zasněností trávíme až jednu třetinu času bdělého času.

Doporučujeme

Články odjinud