Proč je kváskový chléb zdravější než z droždí? 4 důvody, které vás přesvědčí | Foto: iStock

Foto: iStock

Proč je kváskový chléb zdravější než z droždí? 4 důvody, které vás přesvědčí

Během covidové pandemie se mnozí naučili péct domácí pečivo. A zvykli jsme si na to poměrně rychle, protože doma upečený chléb je mnohem chutnější, déle vydrží a v mnoha případech je i zdravější. Pokud ovšem pečeme chléb z kvásku, nikoli z droždí. V čem je rozdíl?

Není chleba jako chleba

Přestože si spousta lidí myslí, že tmavý chléb z obchodu je zdravější, nemusí to být pravda. Záleží totiž na tom, z čeho a jak je vyroben. Podle odborníků je nejzdravější ten, který je upečen z celozrnné mouky, ideálně žitné, a který prošel třífázovým dlouhým kvašením (to znamená aktivace kvásku, rozkvas a kvašení těsta). Takový chleba má pak pro tělo skutečně nejvíc benefitů.

Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 6

Kváskový, nebo z droždí?

Výhody kváskového chleba potvrzuje Hana Pávková Málková ze STOB. "Žitná mouka, v lepším případě celozrnná, je sama o sobě nutričně hodnotnější než například bílá pšeničná mouka," říká. Další výhodou je kvásek, kdy dochází k procesu fermentace (kvašení), který ovlivňuje výsledné složení pečiva a přináší s sebou i spoustu výhod. Kvásek na rozdíl od droždí obsahuje desítky kvasinek a bakterií, které se postarají o kyselou chuť a lepší stravitelnost. Naopak droždí obsahuje pouze jednu kvasinkovou kulturu, která sice pomůže chlebu rychle nakynout, ale už nemá tolik benefitů. Chléb z něj není tak dobře stravitelný a méně vydrží. 

Pokračování 3 / 6

V čem je prospěšný

Kváskový chleba je lehčeji stravitelný díky činnosti různých druhů mikroorganismů a jejich enzymů, které se v kvásku přirozeně množí. "Pokud je někdo citlivý nebo trpí nějakým onemocněním zažívacího traktu, tak mu může běžný bílý pšeničný chléb dělat potíže, ale kváskový dokáže strávit bez obtíží. Nemusí to ale být pravidlem, každý si musí individuálně vyzkoušet, co mu dělá a nedělá dobře. Díky procesu fermentace dochází i k lepší využitelnosti některých prospěšných látek," dodává Hana Pávková Málková. Pokud je chléb vyrobený z celozrnné mouky, obsahuje i vysoké množství vlákniny, která čistí trávicí trakt, zamezuje zácpě a má plno dalších prospěšných účinků.

Pokračování 4 / 6

Zasytí na delší dobu

Tím, že má kváskový chléb nižší glykemický index, nevychyluje tolik hladinu cukru v krvi a zasytí tedy na delší dobu. "Důležitější ale je, s čím chleba jíme. Pokud si ho dáme jen s džemem nebo medem, tak bude výsledný glykemický index celého jídla mnohem vyšší, než když si k chlebu dáme nějaký zdroj bílkovin (vejce/šunka/sýr/tvaroh) a zeleninu. Je třeba na jídelníček pohlížet vždy komplexně a neřešit odděleně jednotlivé složky," vysvětluje odbornice.

Pokračování 5 / 6

Hodí se kváskový chléb i při dietě?

Ano, hodí. Jak říká Hana Málková, kvalitní žitný chléb (nejlépe celozrnný) můžete klidně zařadit do jídelníčku, a to i ve fázi hubnutí. "Je ale potřeba hlídat si množství, které sníme. I když je zdravější a nutričně hodnotnější než bílý pšeničný chléb, z hlediska energie to vyjde téměř nastejno. A při hubnutí je potřeba kromě kvality stravy hlídat právě energetický příjem," vysvětluje Málková.

Jak upéct kváskový chleba se dozvíte ZDE.

Pokračování 6 / 6

Bonus navíc

A ještě jedno velké pozitivum kváskový chléb má. Jen tak se vám nezkazí, a to díky kyselině mléčné a octové. Díky tomu vydrží týden i více a nezačne plesnivět. Jediné, co se může stát, že chléb ztvrdne, ale to nevadí. Můžete ho dát na pár minut do trouby a bude zase měkký nebo ho obalte v hrašce (cizrnová mouka s vodou) a máte oběd hotový.

Doporučujeme

Články odjinud