Proč je zdravá žvýkačka? Zlepší se vám paměť, zbavíte se stresu a úzkostí

Proč je zdravá žvýkačka? Zlepší se vám paměť, zbavíte se stresu a úzkostí

Možná žvýkáte každý den a vůbec nepřemýšlíte o tom, jestli je to pro zdraví dobré, nebo ne. Jednoduše ji vyndáte z balíčku a vložíte do úst. Věděli jste ale, že žvýkačka má spoustu výhod, které vašemu zdraví skutečně prospívají?

Žvýkání zlepšuje koncentraci a paměť

Žvýkačka zvyšuje duševní výkonnost. Lidem, kteří pravidelně žvýkali, se velmi výrazně zlepšily kognitivní funkce, jako jsou koncentrace a paměť. Prokázala to například studie z University of Northumbria v Newcastlu ve Velké Británii. Dobrovolníci zde vyplňovali baterii otázek, která testovala jejich paměť. Ti, kteří u toho žvýkali, dosáhli o 24 procent lepšího výsledku než skupina, která nežvýkala. Předpokládá se, že to souvisí se zvýšeným průtokem krve do mozku během žvýkání – přičemž studie uvádějí 25 až 40procentní nárůst! Zvýšený průtok krve zvyšuje přísun kyslíku do mozku, což ve finále zlepšuje paměť a další kognitivní funkce.

Pokračování 2 / 7

Zvyšuje bdělost

Kromě zlepšené koncentrace může žvýkačka také zvyšovat bdělost. Za to může pohyb čela během žvýkání, který stimuluje nervy a části mozku, které jsou spojeny se vzrušením. Španělští vědci testovali vzorek dobrovolníků, kteří devatenáct hodin nespali a pak byli zapojeni do simulované dopravní situace. Někteří dostali žvýkačky, jiní nedostali nic. Ukázalo se, že žvýkající jedinci za volantem dokázali v 67 procentech silničních komplikací reagovat rychleji než ti, co nežvýkali! Takže, pokud potřebujete zůstat delší dobu vzhůru, žvýkejte. A nejlepší je prý žvýkačka s mátou!

Pokračování 3 / 7

Žvýkačka pomáhá proti stresu a úzkosti

Možná to znáte sami. Jste ve stresu a potřebujete se uklidnit, tak sáhnete po žvýkačce. Za chvíli se vám uleví. Ano, funguje to. Žvýkačka pomáhá zmírnit nervozitu a zklidnit vás. Zdá se, že žvýkání může být také skvělou náhradou jiných zlozvyků, jako jsou kousání nehtů nebo klepání nohou ve chvílích nadměrného stresu. Podle mnoha studií dokáže žvýkačka snížit stresový hormon – kortizol. Proč, to není zcela jasné.

Pokračování 4 / 7

Chrání zuby

Americká dentální asociace doporučuje žvýkat žvýkačku bez cukru zhruba 20 minut po jídle, protože bylo prokázáno, že působí profylakticky (tedy ochranně) proti vzniku zubního kazu. Zejména to platí v případě, že nemáte možnost vyčistit si zuby kartáčkem. Žvýkačka by ale rozhodně neměla kartáček nahrazovat. Někteří odborníci ale s ochrannou funkcí žvýkačky nesouhlasí a tvrdí, že kvůli kyselinám a konzervantům přispívá k erozi skloviny. Častým žvýkáním si prý taky můžete poškodit postavení zubů.

Pokračování 5 / 7

Snižuje překyselení, pálení žáhy a odstraňuje zápach z úst

Některým lidem, kteří bojují s refluxem a pálením žáhy, může právě žvýkání žvýkačky pomoct. Žvýkačka podpoří „hasicí“ proces a samotné žvýkání zvyšuje produkci slin v ústech, což pomůže zmírnit obtíže. Odborníci doporučují žvýkačku s obsahem máty, máta totiž pomáhá při nadýmání, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti i zápachu z úst. Na zápach z úst je ale nejlepší žvýkačka se skořicovou příchutí. Skořice totiž snižuje výskyt bakterií v ústní dutině.

Pokračování 6 / 7

Zlepšuje stravovací návyky a pomáhá při odvykání kouření

Pokud budete žvýkat žvýkačku bez cukru, pak toho podle mnoha studií sníte méně, protože díky žvýkání budete mít menší apetit. Odborníci zdůrazňují, že největší přínos spočívá v tom, že místo abyste třeba při sledování televize sáhli po balíčku sušenek, vezmete si do pusy žvýkačku. Kromě toho může žvýkačka pomoct v době odvykání kouření. Efekt však není zcela stoprocentní, někomu ani speciální žvýkačky nepomůžou.

Pokračování 7 / 7

Zbaví vás suchosti v ústech

A ještě jednu dobrou vlastnost mají žvýkačky. Bylo zjištěno, že žvýkačka bez cukru stimuluje produkci a vylučování slin, což pomáhá udržovat v ústní dutině správné pH. Podle statistiky trpí suchostí v ústech každý desátý člověk, přitom sliny dokáží chránit zuby před vznikem kazů. Je to díky tomu, že sliny obsahují enzyny, které napomáhají trávení potravy, rozmělňují ji a umožňují její lepší posun v trávicím ústrojí. Obsahují taky takzvané slinné protilátky, které se právě podílejí na zdravém pH ústní dutiny.

Doporučujeme

Články odjinud