Proč lidé onemocní rakovinou? Známe 5 skutečných důvodů!

Proč lidé onemocní rakovinou? Známe 5 skutečných důvodů!

Rakovina je velkým strašákem dnešní doby. Z velké části jde o dědičné onemocnění, můžete si ji ale také částečně způsobit sama. Jací jsou častí viníci vzniku rakoviny?

Nezdravá výživa: může za 35 % nádorů

Všichni už víme, že „jsme to, co jíme“, málokdo z nás si ale uvědomuje, že to, kdo jsme, může záviset i na tom, jaké živiny nám schází. Britští vědci se proto rozhodli vliv potravy na tvorbu rakoviny zkoumat ve čtyřech různých studiích. Zkoumali proto příjem ovoce a zeleniny, masa, vlákniny a dietní soli. Bylo zjištěno, že více než devět procent případů vzniku rakoviny na britských ostrovech z roku 2010 bylo spojeno nízkým příjmem ovoce a zeleniny. Další tři procenta byla závislá na příjmu masa a bílkovin. Na druhou stranu výsledky pro příjem vlákniny a soli byly poměrně nízké.

Kterých šest potravin vám pomůže v boji s rakovinou? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Kouření: může za 30 % nádorů

Kouření je více méně po celém světě jedna z hlavních příčin vzniku rakoviny plic. Studie ve Velké Británii prokázala, že u 23 procent mužů a 15,6 procent žen, kteří onemocněli rakovinou, byl na vině právě tabák. Kvůli popularitě cigaret je právě rakovina plic většinou spojena s užíváním tabáku. Hned za ní následuje rakovina ústní dutiny a rakovina jícnu. Pokud jste tedy kuřák, pak zbavení se tohoto zlozvyku může značně ovlivnit vaše zdraví.

Pokračování 3 / 5

Tělesná váha a nedostatek pohybu

Britští vědci se také zaobírali spojitostí mezi tělesnou váhou a rakovinou. Zjistili, že nadváha a s ní spojený nedostatek pohybu může způsobit mnoho metabolických problémů včetně – mezi obézními – velice známé cukrovky. Studie prokázala, že téměř 5,5 procenta případů vzniku rakoviny souvisí s nadváhou. Nejčastějším typem rakoviny, které podléhají lidé s nadváhou, je rakovina dělohy, ledvin a jícnu. Tělesná váha přímo souvisí s vaším jídelníčkem, a proto možná i nyní máte další důvod, proč dbát o svou zdravou stravu.

Pokračování 4 / 5

Alkohol: 5 procent případů

Alkohol v malém množství zřejmě neškodí, pravděpodobně je i prospěšný, ale stačí pravidelně překračovat míru a stoupá riziko vzniku rakoviny spojené právě s alkoholem. Nádor může postihnout játra, případně, pokud je dotyčný zároveň kuřák, je ohrožena slinivka. S nadměrným pitím piva se dává do souvislosti i rakovina tlustého střeva.

Pokračování 5 / 5

Okolní prostředí: 2, ale možná také 20 procent

O tom, jak velký vliv na vznik rakoviny mají různé chemikálie z prostředí, vědci vedou spory. Obecně se udávalo, že jde o minimum případů, do dvou až čtyř procent, a to ještě většinu z případů měl na svědomí azbest, jehož používání už je proto zakázáno. Mimochodem, rakovina vzniklá nezdravým opalováním vzniká přibližně stejně často jako rakovina způsobená kontaktem s azbestem.

Avšak zdá se, že odhadem až pětinu případů onemocnění rakovinou mohou mít na svědomí chemikálie, které se běžně vyskytují kolem nás, například v kosmetice, výrobcích z drogerie, v nábytku, nádobí a podobně. Ačkoli výrobci používají pouze schválené množství chemických látek, jako jsou parabeny, silikony a tak dále, jejich vliv se pravděpodobně sčítá – dospěl k tomu velký mezinárodní výzkum, jehož se zúčastnili i čeští vědci a jehož výsledky byly publikovány v roce 2015.

Co všechno pak takový chemický koktejl může způsobit, zatím nikdo neví. Výzkumy v tomto směru jsou teprve na začátku.

Doporučujeme

Články odjinud