Máte pořád vlčí hlad? Na vině může být špatný jídelníček, cvičení i nedostatek spánku

Máte pořád vlčí hlad? Na vině může být špatný jídelníček, cvičení i nedostatek spánku

Pokud vám neustále kručí v břiše a váš žaludek žádá každou chvíli o jídlo, nemusí to vždy znamenat, že přijímáte málo kalorií, ale možná děláte něco špatně. Pozdní noční nájezdy na ledničku mohou být třeba jen obyčejným příznakem nesprávného stravování během dne nebo upozorněním na vážný zdravotní problém, jako je cukrovka.

1. Jíte moc rafinovaných sacharidů

Rafinované (jednoduché) sacharidy můžete najít v téměř všech zpracovaných potravinách, nezdravé jsou hlavně bílé rohlíky, bagety, hranolky, chipsy, ale také uzeniny. Pokud si vybíráte komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné pečivo, zelenina a ovoce, trávení je pomalejší a hladina inzulinu se zvyšuje v krvi jen mírně. Výsledkem je delší pocit zasycení. Jednoduché sacharidy naopak bývají v potravinách s nedostatkem vlákniny, což způsobí, že vaše tělo je rychle stráví a velmi brzo přijde chuť znova jíst. Pocit plnosti je dočasný. Vyměňte tedy bílé pečivo za celozrnné, bílou rýži za hnědou a koblihy za ovoce a zeleninu.

Pokračování 2 / 9

2. Máte cukrovku

Lidé, kteří mají cukrovku druhého typu, mohou neustále cítit hlad. Souvisí to s hladinou glukózy v krvi. Pocit hladu je jedním z prvních příznaků diabetu, který lze diagnostikovat z krevního vyšetření. Pokud změníte stravovací návyky nebo začnete užívat léky, příznaky hladu zmizí.

Pokračování 3 / 9

3. Nadměrně cvičíte

Pokud cvičíte, spalujte samozřejmě hodně kalorií a vaše tělo touží po dalších, pak by tedy důvodem pocitu hladu mohl opravdu být hlad. Lidé, kteří pravidelně a dlouho cvičí, mají rychlejší metabolismus a větší chuť k jídlu. Podle průzkumu, který prováděli odborníci v University of Vermont, mají asi tři procenta osob metabolismus, který je buď rychlejší, nebo naopak pomalejší než u zbytku populace. Zaměřte se na to, co a kdy jíte. Podle studií je dobré sníst něco před cvičením, což zlepší váš fyzický výkon a také to minimalizuje poškození svalů.

Pokračování 4 / 9

4. Na vině jsou hormony

Ne že byste se na ně měli neustále vymlouvat, ale pravdou je, že například premenstruační syndrom je pro mnohé ženy doslova katastrofou, která může způsobit, že máte pořád hlad. Důvodem ale může být také hypertyreóza neboli hyperaktivita štítné žlázy. Ta bývá nejčastější příčinou hormonální nerovnováhy a neustálého hladu a chuti. Příliš aktivní štítná žláza produkuje nadměrné množství hormonů štítné žlázy, což vede ke zrychlení spalování, a tedy i hladu. Lidé trpící zvýšenou činností štítné žlázy bývají většinou velmi hubení. 

Pokračování 5 / 9

5. Moc stresu (emoční stravování)

Neustálá úzkost a stres mají dopad na naše zdraví a jedním z negativních příznaků je i zvyšování chuti k jídlu. Stresové neboli emoční stravování je běžná porucha, která jasně ukazuje, jak nadměrný stres souvisí s našimi pocity hladu. Úzkost způsobuje zvýšení hormonu kortizolu, který vede k přejídání a chuti na nezdravé potraviny. Řešením je zbavit se příčin stresu a úzkosti, zkuste terapii, meditaci či cvičení, díky kterým naleznete rovnováhu a zabráníte emočnímu přejídání.

Pokračování 6 / 9

6. Jíte moc rychle nebo o jídle nepřemýšlíte

V dnešní době není nijak zvláštní, že spěcháme, jíme rychle, třeba i za chůze a navíc u jídla děláme další věci. I když nám to může ušetřit čas, tento zvyk nebo spíše zlozvyk není pro naše zdraví ani trochu dobrý. Vědci tvrdí, že rychlé stravování negativně ovlivňuje chuť k jídlu, zvyšuje příjem kalorií, které konzumujeme, a vede k nárůstu hmotnosti a dalšímu hladu. Dopřejte jídlu čas, zastavte se a najezte se v klidu. Nerozptylujte se ničím jiným, pomalu kousejte a žvýkejte. Dříve si pak uvědomíte, že jste plní.

Pokračování 7 / 9

7. Málo spíte

Nikdy nepodceňujte noční spánek. Je prokázáno, že spánková deprivace zvyšuje hladinu ghrelinu neboli „hladového hormonu“, který ovládá pocit naší chuti k jídlu. Udržování stabilního režimu spánku po dobu alespoň osmi hodin vám hladinu tohoto hormonu pomůže kontrolovat, takže vás nebude přepadat hlad.

Pokračování 8 / 9

8. Nedostatek tuku ve stravě

Pokud se snažíte zhubnout, a proto vypustíte z jídelníčku všechny tuky, děláte chybu. Málo tuků je stejný problém jako hodně tuků. Když konzumujete tučné potraviny, zpomalujete dobu takzvaného gastrointestinálního průchodu, což v podstatě znamená, že jídlo zůstává v žaludku déle, a to vede k pocitu plnosti. Studie prokázala, že lidé, kteří jedí pravidelně výrobky s nízkým obsahem tuků, měli pořád hlad na rozdíl od lidí, kteří jedli potraviny s vysokým obsahem tuků. Samozřejmě platí, že vybírat byste měli zdravé tuky – tedy ryby (losos, tuňák), vejce, olivový olej.

Pokračování 9 / 9

9. Nedostatek bílkovin

Dalším důvodem neustálého hladu může být nedostatek bílkovin ve stravě. Bílkoviny mimo jiné pomáhají snižovat hladinu hormonů, které vzbuzují hlad, a zároveň vytvářejí pocit plnosti. I sportovci konzumují stravu bohatou na proteiny, protože jim to pomáhá nejen hubnout a udržet si štíhlost, ale taky to zlepšuje metabolismus. Jiné výzkumy prokázaly, že lidé, kteří jedli během dne více bílkovin, nemuseli pořád myslet na jídlo a nehonily je chutě.

Doporučujeme

Články odjinud