Proč máte v létě větší chuť na sex? Roli hraje psychika, teplo i hormony | Foto: iStock

Foto: iStock

Proč máte v létě větší chuť na sex? Roli hraje psychika, teplo i hormony

Náš sexuální apetit se v průběhu roku proměňuje. Ovlivňují ho nejen klasičtí zabijáci libida, jako je stres, únava nebo problémy ve vztahu, ale také počasí a roční období. Není náhodou, že jakmile vysvitne slunce a nastanou dlouhé světlé dny, začneme se cítit lépe, sebevědoměji a při chuti.

Za vším je mysl

„Letní měsíce jsou celkově částí roku, kdy máme víc chuti na sex. Cítíme se totiž uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také nás ovlivňuje čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Způsobuje totiž zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení,“ říká Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz.

K dobré náladě tak v létě přispívají dlouhé dny, kdy máme chuť trávit čas co nejvíc venku a být aktivní. Navíc zažíváme zvýšenou sociální interakci, protože se s námi venku pohybuje většina populace. To vše tvoří osvěžující letní koktejl, který nahrává zvýšené sexuální touze a aktivitě. K výčtu se přidává ještě pohled na odhalenou kůži. Letní šaty, šortky nad kolena, výstřihy nebo rozhalenky hrají také důležitou roli. Samozřejmě podporují libido prostřednictvím sexuálních představ, které v našem mozku automaticky vyvolává pohled na letní outfit.

Co vám hrozí při letních sexuálních radovánkách? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Nejen rtuť teploměru stoupá

Snadnější vzrušivost může mít souvislost i s teplotou a mírou lidské intimity. Při nižších teplotách máme tendenci se cítit víc společensky izolovaní, osamocení, uzavření – zatímco v průběhu letních měsíců pod vlivem tepla se v nás zvyšuje touha po blízkosti druhých, sdílení prostoru a intimity.

Během letních měsíců se navíc o sebe mnohem více staráme. Možná za to může sezóna plavek, která odhalí každou nedokonalost našeho těla, snad i lepší nálada a chuť být aktivní. Jíme zdravěji, a hlavně více cvičíme. Pravidelné cvičení zvyšuje hladinu testosteronu, který nás dokáže nabudit a zvýší sebevědomí a touhu. Lidé, kteří cvičí alespoň dvakrát týdně, se cítí mnohem více sexy. A ti, kteří se ve fitku zapotí třeba i čtyřikrát týdně, popisují výrazný nárůst sexuální aktivity.

Pokračování 3 / 5

O dovolené si víc dovolíme

V celkovém výčtu je třeba zmínit fenomén letní dovolené. Naši odměnu za těžce odpracované měsíce si vybíráme nejčastěji právě v létě a chceme si ji pořádně užít. Hodně odpočíváme, dopřáváme si, necháváme se hýčkat, ale zároveň jsme otevření novým zkušenostem, rádi experimentujeme, děláme věci, ke kterým bychom v běžném životě třeba nebyli tolik otevření. Ať už to jsou adrenalinové sporty, cestovní zážitky, ale třeba i erotické hry nebo sexuální dobrodružství. Nejen dovolenkové nastavení mysli, ale i změna prostředí tu hraje svou roli. Jsme v jiném městě, zemi, kde nás nikdo nezná, spíme na hotelu, který přímo vyzývá ke hrátkám a spontánnosti.

Pokračování 4 / 5

Výzkum to potvrzuje

Že jsou červenec a srpen nejenom nejteplejšími, ale i sexuálně nejžhavějšími měsíci, dokládají i výzkumy. Podle studie vědců z Villanovské univerzity lidé nejčastěji hledají výrazy spojené se sexem a randěním právě během prázdninových měsíců. I když také v průběhu prosince, který výzkumníci označili jako období tulení, během kterého máme potřebu si najít „zimní lásku“, k níž se za chladných nocí můžeme přivinout.

Pokračování 5 / 5

Jak si pomoct k vyššímu sexuálnímu apetitu?

Pokud zatím účinky léta necítíte a chcete se na prázdninové měsíce nažhavit, zkuste některou z osvědčených afrodiziakálních potravin – například hořkou čokoládu. Obsahuje tryptofan, který pomáhá tělu produkovat serotonin, a fenylethylamin– sexuální stimulant. Při výběru přípravků pro vnitřní užití se vyhněte chemii a také se zaměřte na přírodní afrodiziaka. Mezi ně patří například ašvaganda neboli indický ženšen, který je v ájurvédské medicíně známý jako účinný adaptogen a antioxidant. Pomůže dodat energii a vitalitu a upevnit duševní zdraví. Proto je doporučován v období stresu, kdy dochází také k poklesu sexuální touhy a aktivity.

Doporučujeme

Články odjinud