Proč nedokážeme odejít z nefunkčního vztahu? Co pomůže se rozhodnout? | Foto: iStock

Foto: iStock

Proč nedokážeme odejít z nefunkčního vztahu? Co pomůže se rozhodnout?

Řada žen i mužů zůstává ve vztahu, který již roky nefunguje a v němž jsou dlouhodobě nešťastní. Chápeme je, není jednoduché odhodlat se k radikálnímu kroku, který znamená zásadní životní změnu, zpravidla opuštění stávajícího domova, přinejmenším na nějakou dobu samotu a méně peněz (to platí i pro muže). Jaké další důvody nám brání odejít a co s nimi?

Důležité rozhodnutí

Neexistuje lehký a bezbolestný rozvod. V některých případech je však lepší se těžce rozvést než těžce žít a v posledních chvílích života trpce litovat toho, že jsme nenašli odvahu k nesmírně těžkému, avšak nesmírně důležitému životnímu rozhodnutí. Pokud v nefunkčním vztahu dlouhodobě žijeme, možná jsme ještě sami sobě nepřiznali, proč z takového vztahu nechceme odejít. Pochopíme-li však proč, existuje větší naděje, že vyřešíme i jak a kdy odejít.

Proč nás vztah mění? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Nežijete svůj život

Možná již celé roky nežijete svůj život, své sny a své záliby. Možná dokonce nemáte ani vlastní názory a přátele – to vše jste totiž absolutně přizpůsobili potřebám partnera. Jenže po letech obětování jste se začali cítit nesmírně vyčerpaně a smutně.

Ve vztazích tohoto typu je bohužel zcela obvyklé, že si partner druhého neváží a může na něj být i hrubý, vše zkrátka bere jako samozřejmost. Jeho žena (častěji než muž) na něm poněkud paradoxně visí, nedokáže totiž už žít svůj vlastní život. Takový člověk sice touží po „volnosti a svobodě“, ale nemívá k takovému kroku odvahu. Není se co divit, vždyť je regulérně závislý! Pokud si však tuto situaci pravdivě uvědomí a skutečně chce svůj život změnit, může začít pomalu a systematicky pracovat na tom, aby nežil jen pro svého partnera. Může se vrátit k zálibám, které dříve měl. Může začít znovu kulturně žít a pokusit se obnovit stará přátelství. Čas pak ukáže, zda tuto novou nezávislost partner unese a bude svolný k tomu, aby se vztah uzdravil a panovala v něm rovnováha, nebo bude nutné společný život ukončit.

Pokračování 3 / 5

Vztah jako jistota

„Celé roky jsem byla ochotná snášet manželovy románky i jeho nemalé finanční investice do nich. Z mé strany to mělo nevyřčenou podmínku: nesměl opomíjet mě a děti. Můj muž si za svobodu platil – materiálně jsem se měla dobře. Psychicky a citově jsem ale šíleně strádala, což nakonec začalo zrcadlit i mé tělo. Prošla jsem si rakovinou prsu, která mi paradoxně dala sílu odejít a vykročit do nejistoty. Už je to dva roky, které nebyly vždy úplně lehké – zvyk je zvyk – ale fyzicky a duševně se cítím skvěle, čehož si všiml i jeden milý muž,“ svěřila se nám Aneta, která trefně popsala situaci, kdy ve vztahu nepanuje láska a vzájemná úcta, ale hlavně strach o jistoty. Každý z nás pochopitelně v životě touží po určitých jistotách – to je naprosto přirozené a lidské! Ale opravdu jsme ochotní jistoty vyměnit za sebeúctu, sebelásku a v konečném důsledku za život samotný?

Pokračování 4 / 5

Jste přesvědčení, že nikdo jiný vás už nebude chtít

Možná patříte k těm, kterým sice vztah absolutně neklape a nevyhovuje, ale i tak zůstáváte, protože jste přesvědčení, že už si ve svém věku, s vašimi kilogramy, dětmi, vráskami a podobně nikoho jiného nenajdete. Možná ne, ale je to pro naplněný život opravdu tak důležité? Tyto prapodivné vzorce chování a životního očekávání, tato toxická přesvědčení poměrně často získáváme v dětství a v předešlých vztazích. Velmi pomůže, když v takovém případě zapracujete třeba i s pomocí odborníka na svém sebevědomí a sebeúctě. Pakliže v tomto prolomíte ledy, existuje reálná naděje, že vám opravené sebevědomí napumpuje odvahu do žil – buď se odhodláte odejít, nebo budete vše na rovinu a pevně řešit.

Pokračování 5 / 5

Komunikace je základ!

„Nejen z pohledu psychologie je komunikace základem každého fungujícího vztahu. Jen pokud s partnerem mluvíme, můžeme se dozvědět vše o jeho problémech, potřebách a přáních,“ uvádí na svých stránkách sdružení Mojra, první online psychologická poradna v České republice. Jste-li ve vztahu s něčím nespokojení, zklamaní či naštvaní, ale také z určitých věcí nadšení a potěšení – mluvte o tom s partnerem! Mluvme včas a zcela aktuálně, a ne s odstupem měsíců i let. Nekomunikací problémy nejen nevyřešíte, ale dokonce přímo pěstujete a zvětšujete jejich objem.

Doporučujeme

Články odjinud