Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin. Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin jako právě maso.
Proč (ne)jíst maso
Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin.
Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin
jako právě maso. Předem si řekneme, k čemu vlastně bílkoviny slouží a
kolik jich potřebujeme.
Bílkoviny jsou menší či větší molekuly složené z menších částí
tzv. aminokyselin. Lidské tělo využívá 20 druhů těchto aminokyselin, z
nichž si 12 dokáže tělo samo vytvořit. Zbylých 8 druhů si tělo vytvořit
nedovede a je závislé na příjmu potravou.
Bílkoviny slouží v těle jako základní stavební kámen pro stavbu kostí,
svalů, pro růst vlasů a nehtů, a ke tvorbě hormonů a krvinek. Tělo
dospělé osoby (70kg) obsahuje 11 kg bílkovin, které se během 100-200 dní z
poloviny zcela obnoví.
Optimální množství přijatých bílkovin v potravě by mělo být 0.75 až
1g na 1 kg tělesné hmotnosti. Alespoň z poloviny by měla být pokryta bílkovinami
živočišného původu.
Nedostatek bílkovin způsobuje, že organismus odbourává vlastní tělesné bílkoviny.
Nejvhodnějším zdrojem bílkovin je libové krůtí nebo kuřecí maso bez
kůže a ryby. Vepřové, hovězí i jehněčí obsahuje daleko větší množství
tuků. Pamatujte, že tmavé maso není zdravější, neboň obsahuje velké množství
tuku. U drůbežího masa dejte pozor na kůži, ta obsahuje velké množství
tuků. Nejméně tuku je v drůbežích prsíčkách.
Z červeného masa je nejlepší panenka nebo raménko. Vepřové maso, i když
je světlé obsahuje 3x více tuku než kuřecí.
Vegetariáni se musí na bílkoviny více soustředit, neboň obsah bílkovin
v jejich stravě není zcela optimální a proto by měli jíst rozmanitější
stravu. Rostlinná strava také obsahuje bílkoviny, ale není zcela vyvážená
a vždy některé aminokyseliny chybí. Je potřeba dostatek luštěnin, mléčných
výrobků, celozrnných výrobků.
Obsah bílkovin v některých potravinách: (100g )
Potravina (100 g) |
obsah (g)
bílkovin |
Potravina (100 g) |
obsah (g)
bílkovin |
Sýr Eidam
Libové hovězí maso
Drůbeží maso bez kůže
Kapr
Chleba
Plnotučné kravské mléko |
30
27
25
16
5.2
3,3 |
Sója
Čočka
Hrách
Pšeničná mouka
Rýže
Brambory |
35
25
23
15
6,7
3,3 |
include("./nazor.php");=""?>