Proč neuspěly "Kontrasty"

Proč neuspěly "Kontrasty"

Očekávané a u soutěžících překvapivě oblíbené hodnocení „ …proč neuspěly …“ se v březnu týká soutěžních fotografií kola KONTRASTY.

Rorich: foto s názvem Život a smrt Dosud úspěšný autor v kole Kontrastů neuspěl. Porotu i diváky s přiděleným počtem 8 bodů zaujala myšlenka podání soutěžního tématu v kontrastu červeného šípku oproti zimou svraštělému starému plodu. Příčinou neúspěchu je nedokonalá technická stránka fotky v nepřesném zaostření, čímž vzniklo „rozmazání“ plodů. Autor snad neobvykle zvoleným barevně laděným pozadím chtěl fotku „vylepšit“ …opak je pravdou. Tentokrát užší výběr v TOP10, ale bez stupínků vítězných.

Skupča: foto s názvem Dvě věže Úspěšná soutěžící volbou námětu své fotky zaujala kontrastem v architektonickém vyznění staré architektury kostelní věže ve srovnání s moderními – patrně administrativními budovami. Záměr autorce vyšel a foto posunul do výběru TOP10. Od lepšího umístění fotce „pomohlo“ nedokonalé srovnání svislic (tentokrát to nebyla maden, kdo chybu připomínal již v době hodnocení veřejnosti). Dnes již nelze opomenout ani maličkosti – jedině perfektní provedení v technice, osvětlení i zpracování v PC může posunout i fotku bez emotivního náboje k vyšším příčkám.

Gotis: foto architektonického podhledu Také již stabilní soutěžící vsadila na kontrasty linií v architektuře stropu, které vytvářejí průběžné linie do nekonečného úběžníku v kontrastu s nosnými oblouky osazenými na sloupech. Autorka foto důmyslně „postavila na hlavu“ :-))) a já jsem si řekla: OK – chytnu ji na vycentrování středu… kdepak – nechytla! Foto pečlivě srovnané s centrální středovou linií a minimální odchylky prvního výraznějšího oblouku si patrně nikdo nevšimnul. Jako stavařce je mi líto, že foto nebylo lépe hodnoceno – výběr TOP10 jistě potěší, mně osobně se moc líbí a zaslouženě autorku chválím (maden).

Jeane: foto stmívání u moře Foto s notnou dávkou romantiky sází na kontrast nasvícené oblohy, kontrast končícího dne oproti nastupující noci. Postava v popředí na skaliskách by mohla navodit příběh Starce a moře, jenom místo dramatického příběhu z fotky čiší poklidná atmosféra přímořského večera. Náladě nepřidají ani lodě na obzoru a vybíhající pláž pobřeží. Foto je světelně citlivě zachycené, odrazy na hladině jsou zdařilé, ale víc než na širší výběr foto nedosáhlo… Počtem bodů 8,4 patří mezi úspěšné fotky i u veřejnosti, ale snad hlavně proto, že těch západů je přespříliš, i ty sebelepší v nabízeném množství západovek zanikají – námět je příliš „okoukaný“ .

Noha63: foto táta versus máma Vtipný nápad využívající kontrastů přírody v odlišení kačera a kačenky zaujal a počtem bodů 8,8 i veřejnost nápad autorky ocenila. Zpracování v koláži dvou fotek námětu spíše uškodilo – kdyby autorka při své vytrvalosti a pozorovacím talentu dokázala námět zachytit v jediném záběru, mohla být úspěšnější. Foto výše než na TOP10 nedosáhlo, ale právem zaujalo i porotu.

RHelena: foto veselej a smutnej Nový nick v soutěži a neotřelý vstup do soutěže – foto psího spřežení zaujalo a pohotově zachycená momentka jak zvířat, tak mašera je povedená a vykresluje atmosféru závodu. Kontrast se autorce povedl najít jak ve zbarvení psích vůdců spřežení, tak i v jejich výrazu, pohotově vloženým i do názvu fotografie. Těšíme se na další příspěvky v soutěži.

Jan Bambas - foto Badminton Jiné, než technicky skvělé foto se od tohoto autora ani neočekává. Vtipný název v souladu s dovedně využitou hloubkou ostrosti zajistil fotce TOP10 nejenom počtem bodů 8,97 – foto i nápad se veřejnosti zalíbil. Kontrast lze spatřit i v jediné fotce, autor použil koláž dvou fotek s rozdílnou rovinou zaostření, ale ani to nepomohlo na stupínky vítězné.

Ivy 046 – foto Podzimní paprsky Foto s nádechem romantiky a tajemna, kde kontrast tvoří sluneční paprsky a nasvícení tmavého listu v protisvětle. Počtem bodů 8,61 a dle komentářů se foto zalíbilo, až na podpis v levém rohu – většině vadil a technicky méně zvládnuté mázlé prsty v pravém dolním rohu. Více než širší výběr foto nedostalo. Porota znovu upozorňuje na anonymitu soutěže a připomínáme, že datové stěny , podpisy a jiné zásahy do fotografie většinou uškodí v konečném hodnocení.

Doporučujeme

Články odjinud