Už více než sto padesát let si lámou fyzikové i obyčejní smrtelníci hlavu nad tím, proč chléb, který spadne se stolu, opadned na zem namazanou plochou dolů a přilepí se na podlahu. Stane se tak v osmi z deseti případů. Teorií, proč tomu tak je, vzniklo mnoho. V Manchesteru teď zřejmě kvíz rozluštili. Za vše může stůl a jeho výška.
Chléb padající se stolu totiž zvládne udělat jen půlotáčku. Tím pádem, když je na stole namazaným nahoru, dopadne namazaným na podlahu. Kdyby ale stůl byl minimálně dvojnásobně vysoký, pak by se chléb přetočil o 360 stupňů a dopadl by namazaným nahoru.
Profesor Chris Smith z MET University v Manchesteru pustil sto chlebů se stolu. A v jednaosmdesáti procentech případů dopadl chléb namazaným na podlahu.
„Pokud chcete, aby chléb dopadl namazaným nahoru, musíte investovat do stolu vysokého minimálně osm stop (asi 2,4 metru), aby se mohl chléb otočit o 360 stupňů. Nebo zkuste nepouštět chléb na zem,“ dodal s úsměvem profesor Smith.
Foto: Profimedia.cz