Proč selhává antikoncepce podle kalendáře?

Proč selhává antikoncepce podle kalendáře?

Možná už víme, proč jako antikoncepční metoda někdy selže klasický výpočet plodných a neplodných dnů. Ví se dlouho, že na čísla a kalendář není spolehnutí. Teď se ale také možná ví, proč. Ženy možná ovulují několikrát do měsíce. Pokud se toto tvrzení kanadských lékařů potvrdí, znamenalo by to, že ve skutečnosti ženy uvolňují více než jedno vajíčko měsíčně.

"Doslova bychom měli začít s přepisováním lékařských skript," řekl doktor Roger Pierson, jenž vedl výzkumný tým na Univerzitě v Saskatchewanu. Dosud se má zato, že vajíčka se uvolňují v cyklu zhruba osmadvaceti dnů a poté jsou buď oplodněna nebo vyloučena menstruací.

Kanadští lékaři však ultrazvukem zkoumali po měsíc vaječníky 63 žen a zjistili, že to ne vždy platí. U padesáti žen bylo vše jako podle učebnic. Zbylých třináct však ovulovalo hned několikrát. Ale i z "normálních" padesáti žen bylo čtyřicet, jejichž vaječníky vykázaly vysoký stupeň aktivity, která by případně mohla vést k uvolnění vajíčka. Pokud se tak nestalo v testovacím měsíci, mohlo by se to stát jindy.

"To by vysvětlovalo, proč mnohé ženy otěhotní, ikdyž si myslí, že si mohou být jisté," prohlásil doktor Pierson. Pokud závěry jeho týmu budou obecně platné, znamenalo by to konec metody výpočtu plodných a neplodných dnů. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud