Proč si ženy neužívají sex II. díl

Proč si ženy neužívají sex II. díl

Dneska není problém zjistit si o sexu cokoli. Knihy, časopisy, filmy a zkušenosti kamarádek vám navíc pravidelně poskytují jakýsi obraz toho, jak by měl sex vypadat, abyste si ho skutečně užili.

Jak vypadá správný sex?

V médiích se to hemží návody na nejvhodnější polohy. Dostáváte informace, jak dlouho má trvat správná soulož a co při ní máte a nemáte cítit. Ve filmech sledujete scény končící bouřlivým společným orgasmem. Není divu, že o sobě začnete pochybovat, když ve vaší ložnici se nic podobného neodehrává. Není to špatně, když se milujete jen v ložnici?

Když o tom neví nikdo ze sousedů? Když netrháte spodní prádlo? Když pod vámi nepraská postel? Nemělo by se to celé odehrávat někde jinde a nějak jinak, abyste mohli prohlásit, že jste si to skutečně užili? „Jedním z důvodů klesající sexuální spokojenosti může být kontrast mezi srovnáním vlastního sexuálního života s tím, jak je prezentován v médiích. Tady je sex brán jako něco úhelného, s důrazem na výkon a kvantitu, zatímco kvalita vztahu je v pozadí,“ říká socioložka Šárka Hastrmanová v publikaci Souvislosti proměn pracovního trhu, soukromého, rodinného a partnerského života Sociologického ústavu AV ČR.

Podám dobrý výkon?

Se studem a částečně i s mediálním obrazem toho, jak by měl vypadat správný sex, souvisí i třetí důvod, proč si ho ženy neumějí stoprocentně užít. Myslí na uspokojení partnera, ale zapomínají na uspokojení sebe sama. Dnes je ženám v mnoha ohledech servírována dokonalost, a která by nechtěla být dokonalá a perfektní ve všech oblastech života? I když si to třeba nepřipouští, touží ženy po dokonalosti a kladou na sebe příliš velké nároky.

Když pracují například na nějakém úkolu v práci, mají strach odevzdat výsledek, dokud nemají samy pocit, že je všechno tak dobré, jak je to jen možné. Co kdyby šéf o jejich práci zapochyboval? Při sexuálním aktu funguje psychika žen podobně a mnohé se stejně jako v jiných oblastech života snaží i tady podávat nejlepší výkon.

„Jenže pokud žena při sexu tzv. podává výkon, není uvolněná a přestává být svá. Pak je otázka, jestli je její subjektivní prožitek dostatečně příjemný nebo nikoli,“ vysvětluje Kateřina Hollá.

Aby byl výčet důvodů, proč si ženy neužívají sex, úplně kompletní, musíme k těm uvedeným přidat ještě strach z pohlavních chorob a především strach z neplánovaného těhotenství, který nepochybně hraje velkou roli.

Více o sexu se dočtete zde

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie„

Doporučujeme

Články odjinud