Procedury, které posílí vaši imunitu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Procedury, které posílí vaši imunitu

Nachlazení a chřipka jsou v zimních měsících běžným úkazem. Pokoušíte se odolat bacilům a omezit riziko onemocnění na minimum? My víme, co opravdu funguje!

Jak jistě víte, hlavním předpokladem odolnosti vůči nemocem je zdravý imunitní systém, který organismus chrání před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Pokud je oslabený, trápí člověka nejrůznější choroby, které mívají vleklý průběh. A mnohdy nestačí optimální životní styl a dostatek pohybu s minimem stresu, které jsou základem imunity. Občas musíte přidat něco navíc…

Hřejivá metoda

Vyvážená zdravá strava a vitaminové doplňky jsou tím prvním, po čem obvykle v případě začínající nemoci sáhnete. Pro prevenci ale můžete udělat opravdu o dost víc. Třeba zásluhou procedur, které spadají do kategorie wellness a díky svým relaxačním účinkům mají pozitivní vliv také na naše zdraví. Mezi jedny z nejúčinnějších patří takzvané termo procedury, horké i mrazivé. Na jedné straně je to sauna, pára či masáž horkými lávovými kameny, na straně druhé kryoterapie, která probíhá při minusových teplotách ve speciálních komorách – poláriích.

Proč jsou pro naše tělo tak prospěšné? V případě hřejivých metod nejde jen o příjemné prohřátí organismu během chladných dní. Zvýšení teploty způsobuje pocení, které přispívá k vylučování toxických látek včetně těžkých kovů, jež se v těle usazují z okolí i ze stravy a svým negativním působením narušují funkci imunitního systému. Celkové pročištění těla prospívá funkci vnitřních orgánů, zejména jater, což zlepšuje celkový zdravotní stav a zároveň přináší vyšší odolnost vůči bacilům.

Mrazivá receptura

Působení extrémně nízkých teplot má na naše tělo také unikátní účinky a v případě některých specifických problémů, jako je například zvýšený krevní tlak nebo kloubní záněty, prokáže tělu mnohem větší službu než tepelné terapie, které mohou někdy spíše uškodit. Vystavení organismu extrémně nízké teplotě –110 °C až –160 °C ve speciálním zařízení zvaném kryokomora trvá jen 2 až 3 minuty. Ale i za tak krátký čas se s tělem dějí divy.

Chlad aktivuje organismus a pozitivně působí na celkový zdravotní stav. Podobně jako v případě hřejivých procedur i tady dochází k prokrvení a okysličení těla, vyplavování škodlivých látek a zlepšení obranyschopnosti organismu. Kryoterapie je vhodná pro všechny věkové kategorie nejen jako podpora léčby některých potíží, ale i jako prevence právě proto, že „zahání nemoci“.

Tužme se!

Všechny procedury, které působí na tělo změnami teploty prostředí, čímž mění i přirozenou teplotu těla, přispívají k otužování organismu, tedy k jeho odolnosti vůči negativním vnějším vlivům. Jsou účinnou prevencí nemocí příznačných pro zimní období i formou jejich rychlejší léčby. Patří mezi ně jak sauna, tak třeba plavání v ledovém rybníce.

Otužování snižuje naše subjektivní vnímání venkovní teploty a zlepšuje schopnost těla aklimatizovat se na aktuální podmínky, díky čemuž nás pak chladné počasí nemůže překvapit.

Nemáte možnost navštívit horkou páru nebo ledové polárium? Pro posílení imunity je stejně účinné třeba i pravidelné sprchování studenou vodou. Vyšší odolnost vůči bakteriím, mikrobům a infekcím, lepší produkce protilátek, nižší vnímání bolesti, toho všeho lze docílit pouhým působením extrémních teplot. Pozitivní účinky se ale neomezují jen na zdravotní stránku. Všechny procedury, jež nutí vnitřní orgány k aktivitě, mají vliv také na psychickou pohodu, lepší náladu i příjemný vedlejší efekt v podobě zlepšení kvality pleti.

Relaxační ozdravení

Pokud se vám nechce ani zpotit, ani mrznout a hledáte něco, při čem si přece jen odpočinete a zároveň posílíte svou imunitu, zaměřte svou pozornost na následující možnosti. Uvidíte, budou vás bavit a přinesou své ovoce!

  • Olejová aromalázeň – vana plná příjemně teplé vody s příměsí esenciálních olejů působí při vdechování voňavých výparů nejen relaxačně, ale i ozdravně. Pro posílení obranyschopnosti je vhodný zejména eukalyptus, jedle, levandule, máta nebo rozmarýna.
  • Infrasauna – působením infračerveného záření teploty okolo 50 °C, které proniká do hloubky tkáně, dochází kromě jiného ke zlepšení metabolismu a urychlování vylučování toxinů z těla ven.
  • Hot Stones masáž – prohřívá tělo prostřednictvím horkých lávových kamenů, které slouží jako zdroj tepla i jako masážní pomůcka. Působení tepla a masážních tahů redukuje stres, stimuluje detoxikaci organismu a posiluje jeho obranyschopnost.
  • Bahenní zábal – tělová „maska“ z mořského bahna má estetické, zkrášlující i ozdravné účinky. Působí zejména detoxikačně, regeneračně a zároveň podporuje lymfatický systém, který z těla odvádí škodliviny a pomáhá tělu správně fungovat.

Kolik to stojí

  • Kryosauna (kryokomora): 1 vstup od 200 Kč
  • Infrasauna: 1 vstup od 100 Kč
  • Kyslíková terapie: 1 vstup od 80 Kč (1 min. 8 Kč)
  • Olejová aromamasáž: 60 minut od 950 Kč
  • Masáž bylinnými pečetěmi: 60 minut od 800 Kč
  • Lávové kameny: 60 minut od 600 Kč
  • Bahenní zábal: 30 minut od 200 Kč
  • Ozonový zábal: 25 minut od 200 Kč, 1 vstup od 220 Kč

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud