Profil: Marek Janata

Profil: Marek Janata

„Jseš závislej na jídle!“ „Jez pomalu!“ „Necpi se tolik!“ „Teď chceš jíst? Vždyť jsi jedl před chvílí!“ To jsou jen některé věty, které jsem v posledních měsících slýchával od své přítelkyně Kateřiny. Vždy jsem na ně odpovídal stylem: Necpu se, jím normálně, nehltám. Závislý na jídle, ale co blázníš, to nejsem!

Hm, jenže ono to tak skutečně je. Jídlo mám rád, moc rád, a je to na mě vidět. Dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, jak moc mi moje kila vlastně v životě vadí. Ani tak možná nejde o to, jak moc ubližují mně samotnému, ale o to, jak ubližují mým nejbližším. Jakou trýzní je pro ně každodenní strach, aby se mi něco nestalo, aby se moje, zatím stabilní zdraví, najednou neproměnilo v hromadu problémů. Trvalo mi to dlouho, než jsem pochopil, že za tím hlídáním mě není snaha mě ovládat, ale že je za tím skryto zoufalství strachu a odvaha lásky.

Čas ukáže, jestli se mi podaří něco změnit a oplatit to, co od lidí kolem sebe a hlavně od Kateřiny dostávám. Bojím se, zda dokážu být na sebe dostatečně „hodnej“ a pracovat na sobě. „Zlej“ jsem na sebe byl už hodně dlouhou dobu.

Zhubnout? Kvůli sobě a mým blízkým

Věk: 31 let Výška: 178 cm Počáteční váha: 162 kg Vysněná váha: Pod 100 kg Aktuální váha: 162 kg

O Markovi Bydliště: Třebíč / Brno Zaměstnání: programátor Stav: svobodný Počet dětí: žádné Jaký jsem: Obyčejně jsem veselý, pohodový člověk, občas náladový. Mám rád legraci a jsem rád mezi fajn lidmi, ale jsou i chvíle, kdy se i mezi spoustou lidí cítím osaměle. Snažím se na všem najít to lepší. Co mě baví: Informatika, focení, letecké modely, pobyt v přírodě. Oblíbený film: Těch je hodně, například Policajt z Beverly Hills a Philadelphia. Oblíbená kniha: Moji oblíbení autoři jsou Dick Francis, Tolkien, Cornwell aj. Oblíbené místo: Český ráj a město Jičín.

Marek a hubnutí…

Proč chci zhubnout Důvodů by se dalo najít víc. Třeba že se rád toulám v horách, ale s těmi kily to moc dobře nejde. Rád bych se zas někdy posadil do kanoe na řece a neudělal z ní hned ponorku. Chci snížit zdravotní rizika. Jít si koupit oblečení do běžného obchodu. Moct si zase zahrát volejbal, jezdit na kole. Poděkovat tak lidem kolem mě, kteří se mi snažili pomoci se změnit, své přítelkyni, přátelům (Dave dík). Ale hlavně chci zhubnout kvůli sobě a své budoucí rodině. Chci jednou mít možnost si hrát se svými dětmi a vidět je radovat se z toho, že jsem s nimi.

Jak dlouho mám nadváhu V podstatě od raného dětství, postupně jsem nabíral až na dnešní váhu.

Moje dřívější zkušenosti s hubnutím Řekl bych dosti rozsáhlé, vyzkoušel jsem různé diety. Některé fungovaly, jiné ne. Největších úspěchů v hubnutí jsem dosáhl při tzv. dělené stravě a hlavně při počítání kalorii. Nicméně jojo efekt se vždy dostavil, kvůli mému zanedbávání se.

Mé hříchy při pokusech o redukci váhy Nedostatek vytrvalosti, neustálé odkládání věcí týkajících se hubnutí na za chvíli a na zítra.

Mé oblíbené potraviny Těch je spoustu. Patřím spíš k jedlíkům masa, ale zelenině a ovoci se nevyhýbám. Co mám asi nejraději je dobře udělaný steak, kvalitní sýry, jablka.

Jaké potraviny nemám rád Jím vše, nenapadá mě, co bych neměl rád. Kdysi jsem tvrdil, že nemám rád brokolici, ale jen do doby, než jsem ji ochutnal a naučil se ji vařit. Po této zkušenosti si netroufám tvrdit, že něco nemám rád. Spíš je to tím, že jsem to ještě neochutnal.

Předpokládaná doba hubnutí Zbavit se tolika kil bude trvat delší dobu. Myslím, že asi 2 – 3 roky je reálná doba. V první etapě chci zhubnout 20 kg v průběhu 5 - 6 měsíců.

Doporučujeme

Články odjinud