8
Fotogalerie

Projekt Hubneme pro zdraví končí… srovnejte „před – po“!

Tři odhodlaní lidé redukovali váhu čtyři měsíce v Institutu kompliment v Brně. Pojďme stručně zhodnotit, s čím se během programu potýkali a jaké měli úspěchy. Zveřejňujeme také foto jako důkaz :-).

Petra vynechala alkohol a kila šla dolů

„Hladovění, noční přejídání, sladké a hlavně maso v jakémkoli množství,“ vyjmenovávala studentka Petra (21 let) své hříchy před zahájením redukčního programu. Během něj však narazila na další „neřesti“, které musela překonat – a to naprosto vynechat alkohol a omezit solení.

„Alkohol do redukčního jídelníčku opravdu nepatří. I dvě skleničky vína týdně bránily Petře ve snížení váhy. Jakmile se alkoholu vzdala úplně, váha šla vzorově dolů,“ říká Gabriela Knosová, odborná terapeutka z brněnského Institutu kompliment.

Petře se podařilo snížit hmotnost o 8,5 kg na 76,5 kg, přes pas zeštíhlela o deset centimetrů. „Když mi během programu začaly padat kalhoty, byla jsem přinucena nosit sukně, kterým jsem se dřív vyhýbala obloukem,“ směje se studentka z Brna.

Marek se potýkal se stresem, přesto se zbavil třinácti kilogramů

Programátora Marka (31 let) do projektu Hubneme pro zdraví přihlásila přítelkyně Kateřina. „Rád bych se zas někdy posadil do kanoe na řece a neudělal z ní hned ponorku. Chci si zahrát volejbal, jezdit na kole. A hlavně chci zhubnout kvůli své budoucí rodině,“ mluvil o svých důvodech k redukci hmotnosti v říjnu, kdy vážil rovných 162 kg.

Za čtyři měsíce se Markovi podařilo shodit 13,3 kg a přes břicho ztratil patnáct centimetrů. „Pan Marek by zhubnul i více, bohužel se u něj projevila citlivost váhy na stres.

Přes víkend vždy shodil, ale během týdne váhu částečně nabral, přestože dodržoval zásady redukčního stravování,“ říká Gabriela Knosová. Podle ní stres může být u mnoha lidí příčinou, proč se jim nedaří dosáhnout vysněné váhy.

Ivana chce překonat začarovaný kruh jojo efektu

Ivana (46 let), která pracuje jako referentka nákupu v Brně, měla nadváhu deset let – od doby, kdy přestala kouřit. „Vyzkoušela jsem snad všechny diety, koktejly, prášky. Vždy se mi podařilo něco zhubnout, ale časem jsem zase přibrala,“ stěžovala si. Vždy se totiž vrátila ke starým návykům.

Proto se rozhodla změnit životní styl s pomocí Institutu kompliment. Díky svému odhodlání se zbavila z počátečních 95,5 kg téměř osmi kil a čtrnácti centimetrů přes boky. „Doporučená strava mi maximálně vyhovuje, takže nebudu mít problém v tomto režimu pokračovat ani po skončení projektu,“ říká s úlevou Ivana.

Podle výzkumu STEM/MARK trápí přebytečné kilogramy 64 procent českých mužů a 49 procent žen. S tím souvisí nadváha, obezita a zdravotní komplikace. Cílem projektu Hubneme pro zdraví bylo zviditelnit význam zdravého stravování a vhodného pohybu. „Petře, Ivaně i Markovi jsme doporučili stravu, díky které hubli a zároveň se cítili stále syti.

Jedině tak lze udržet dietu dlouhodobě. Dvakrát týdně v prostorách Institutu kompliment cvičili, což nejenže podpořilo redukci, ale také zabránilo snížení váhy na základě úbytku svalstva. Všichni účastníci projektu chtějí v redukci ještě pokračovat a dosáhnout vysněné hmotnosti,“ uzavírá Gabriela Knosová, terapeutka Institutu kompliment.

Doporučujeme

Články odjinud