Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Brian Jones založil Rolling Stones Foto: Profimedia
Jimi Hendrix byl rokenrolový bůh Foto: Profimedia
Janis Joplin se předávkovala heroinem Foto: Profimedia
Jim Morrison neunesl slávu Foto: Profimedia
7
Fotogalerie

Prokletý Klub 27: Proč slavné hudební hvězdy záhadně umírají ve 27 letech?

Jejich hvězda vylétla hodně vysoko a svět jim ležel u nohou. Bohužel z něj odešli příliš mladí. Všichni tito talentovaní muzikanti zemřeli shodou okolností v sedmadvaceti letech, proto se tomuto uskupení začalo přezdívat Klub 27. Možná jen neunesli slávu, nebo se příliš řídili heslem „sex, drogy a rokenrol“.

Brian Jones († 3. 7. 1969) 

Pocházel z dobře situované rodiny, která měla k hudbě hodně blízko. Také Brian se velmi brzy naučil hned na několik hudebních nástrojů a než v roce 1962 založil Rolling Stones, cestoval po Evropě a přivydělával si jako pouliční umělec. V legendární kapele hrál především na kytaru a v počátcích slavné formace byl dokonce jejím lídrem. Jeho pozice ale slábla kvůli problémům s drogami, alkoholem a sexuálními skandály.

V roce 1969 byl z Rolling Stones ostatními členy vyloučen a jen pár týdnů nato se za nevyjasněných okolností utopil v bazénu svého luxusního domu v Sussexu. Spekulovalo se, že šlo o sebevraždu nebo dokonce vraždu. Jisté je, že utonul pod vlivem alkoholu a drog. V kapele ho nahradil Mick Taylor.  

Jak žil Kurt Cobain? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Jimi Hendrix († 18. 9. 1970) 

Jeho pověst v hudební branži jen tak někdo nepředčí. Nejslavnější rockový kytarista sice pocházel z chudinské čtvrti a neuměl ani noty, jako samouk levák ale poctivým cvičením dosáhl osobité techniky. Nějakou dobu se ale v hudebním světě protloukal a úspěchu se dočkal až v Evropě, kde se seznámil s hudebními velikány, jako je třeba Eric Clapton. Na pódiu dokázal předvést neskutečnou show. Například během vystoupení polil svou elektrickou kytaru benzinem, zapálil ji a roztřískal o zem.

Známému bouřlivákovi se bohužel nevyhnula závislost na drogách a rok po legendárním festivalu Woodstock zemřel. V oficiální zprávě stálo, že se udusil zvratky po předávkování prášky na spaní. Nalezen byl v hotelovém pokoji, kde v tu dobu pobýval se svou přítelkyní, německou krasobruslařkou Monikou Dannemann. Kolem jeho smrti ale panovaly nejasnosti. Někdo ho prý mohl udusit záměrně, protože bylo v jeho plicích a na textilu kolem krku nalezeno velké množství červeného vína.

Pokračování 3 / 6

Janis Joplin († 4. 10. 1970) 

Jen pár dní po smrti Jimiho Hendrixe ho následovala i slavná zpěvačka Janis Joplin. Rodačka z Texasu se svým chraplákem a divokým stylem života stala ikonou hnutí hippies. Muzikantka uměla žít naplno, což se jí nakonec stalo osudným. Během natáčení posledního alba Pearl se předávkovala v hotelovém pokoji v Los Angeles heroinem. Nešlo o sebevraždu, ale o nešťastnou náhodu. Za svůj krátký umělecký život ale zvládla to, co se jiné ženě před ní nepodařilo. Byla nejen skvělou zpěvačkou, ale také první velkou rockerkou, která otevřela ženám dveře do hudebního světa.

Pokračování 4 / 6

Jim Morrison († 3. 7. 1971)

Jeho otec byl námořní důstojník a neměl pochopení pro jeho tvorbu ani životní styl. Během studií filmařiny v LA se Jim seznámil s Rayem Manzarekem, se kterým později založil kapelu The Doors. Básník a zpěvák, jako řada dalších umělců, holdoval alkoholu i drogám, kvůli kterým se dostal mnohokrát do problémů se zákonem. Pro mladé lidi se stal ale modlou a byl označován také za sexsymbol. Svou slávu neustál, a aby fanynky věnovaly víc pozornosti hudbě a ne jeho vzhledu, nechal si narůst vousy a břicho.

V roce 1971 kvůli excesům opustil kapelu a odstěhoval se s přítelkyní do Paříže, kde zemřel ve vaně na srdeční selhání. Nebyla ale provedena žádná pitva, a proto se kolem jeho smrti vynořily různé teorie. Někteří fanoušci dokonce věřili, že své skonání jen fingoval, aby měl ode všech klid. Jednou z dalších nepotvrzených spekulací bylo, že zemřel po užití pochybného heroinu.

Pokračování 5 / 6

Kurt Cobain († 5. 4. 1994) 

Mezi členy Klubu 27 se zařadil i nejoblíbenější rockový muzikant devadesátek a frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain. I on bojoval se svými démony. Kvůli těžké závislosti na heroinu skončil několikrát v léčebně a v divoké jízdě ho nezastavilo ani narození dcery Frances, kterou má se zpěvačkou Courtney Love ze skupiny Hole.

Trpěl sebevražednými sklony a začátkem dubna 1994 se zastřelil brokovnicí ve svém domě. V jeho těle byla nalezena smrtelná dávka heroinu. Zanechal i dopis na rozloučenou, proto byl případ uzavřený jako sebevražda. Přesto se vyrojily spekulace, že to byla vražda, ze které fanoušci vinili jeho manželku Courtney.

Pokračování 6 / 6

Amy Winehouse († 23. 7. 2011)

Britská jazzová a soulová zpěvačka se stala jednou z nejvýraznějších osobností současného hudebního světa. Fanoušky okouzlila hlubokým altem a originálním vzhledem, díky čemuž obsadila první příčky hitparád a prorazila v celém světě. Čím dál víc se ale v médiích objevovala spíš kvůli alkoholovým a drogovým excesům a bouřlivým vztahům. Zemřela na otravu alkoholem ve svém londýnském domě, kde její tělo bez známek života našel bodyguard.

Doporučujeme

Články odjinud