Prokouřené plíce

Prokouřené plíce

Lidé si často svých plic příliš neváží. Přitom každé narušení jejich funkce vede k vážným zdravotním problémům, které ho mohou zcela vyřadit z běžného života. Jedním z nejhorších prohřešků, kterých se lidé dopouštějí na svém dýchacím aparátu je kouření.

Prokouřené plíce

koureni Lidé si často svých plic příliš neváží. Přitom každé narušení jejich funkce vede k vážným zdravotním problémům, které ho mohou zcela vyřadit z běžného života. Jedním z nejhorších prohřešků, kterých se lidé dopouštějí na svém dýchacím aparátu je kouření.

Mnoho kuřáků začne cigaretě holdovat v pubertě, možná z jisté "mladické" nerozvážnosti. Když si pak později uvědomí důsledky svého nešvaru, jsou už plně závislí na nikotinu. Záchranou nejsou ani cigarety s nápisem "light".

Takto označené výrobky jsou pouze způsobem, jak z kuřákovi kapsy vytáhnout více peněz. Podobné cigarety totiž obsahují méně nikotinu než ty bez označení light. Závislí kuřák jich pak musí vykouřit více na to, aby uspokojil svoji denní potřebu nikotinu. Tím do svého těla dostane ale také více dehtu, oxidu uhelnatého, těžkých kovů a nejrůznějších karcinogenů.

Žádná z těchto zplodin dýchacím cestám a plicím neprospívá. I přes osvětu zůstává kouření stále velice rozšířenou záležitostí a těch, kterým tabák denně poškozuje zdraví, nikterak neubývá. U dýchacího systému jsou to hlavně chronické záněty často doprovázené obstrukcí dýchacích cest nebo rakovina plic.

Osoby s chronickým zánětem průdušek (bronchitidou) jsou pro své okolí nápadné už na první pohled nebo spíš poslech. To, co na nich zaujme, je neustálé pokašlávání, při kterém se ze svých průdušek snaží dostat vazký hlen. Takovýto lidé jsou přirozeně mnohem náchylnější ke všem respiračním (dýchacím) infekcím. Také jejich léčba je náročnější, zdlouhavější a často se neobejde bez antibiotik.

Velice nepříjemná je situace, kdy se průdušky v důsledku chronického dráždění a zánětu zúží. Z počátku jde pouze o stažení svalů, které tvoří stěnu dýchací trubice. Později se tato porucha fixuje. Nemocný pak trpí při námaze dušností, později má obtíže i v klidu. Bohužel si nemocný na podobný stav postupně zvyká a přestává vnímat nedostatek kyslíku.

Chybějící kyslík poškozuje následně ostatní orgány. Trpí přirozeně i srdeční sval, a to hlavně jeho pravá polovina. Její činnost může být natolik oslabená, že nezvládá přečerpávat krev, a tak jedinci začnou otékat nohy, hromadí se mu tekutina v břišní dutině nebo se zvětší játra.

Přetrvávající popularita kouření je nepochybně na vině rostoucímu počtu případů rakoviny plic. U mužů je to až 100 případů na 100 000 obyvatel, u žen pak "pouhých" 22 případů. U žen ale tato čísla stále narůstají, což svědčí o tom, že se ženy k magické tyčince uchylují čím dál tím častěji.

S epidemií kouření se přirozeně nepotýká pouze naše republika. Jde o problematiku, která masově zasáhla i takzvané rozvojové země. Tím se do jisté míry zhoršují i jejich ekonomické vyhlídky do budoucnosti. Kuřák je totiž nemocný člověk, který dříve či později bude potřebovat lékařskou pomoc, a tím pádem nebude moci normálně pracovat.

zdroj: MediCentrum, informace o zdraví pro celou rodinu

Doporučujeme

Články odjinud