Blíží se Vánoce a s nimi vrcholí i přípravy na ně. Uklízíme domácnosti, nakupujeme dárky a vánoční stromky a přemýšlíme, co letos budeme o svátcích konzumovat.
Proložte si vánoční krmi Středomořím
Blíží se Vánoce a s nimi vrcholí i přípravy na ně. Uklízíme domácnosti,
nakupujeme dárky a vánoční stromky a přemýšlíme, co letos budeme o svátcích
konzumovat. Možná se mnohá z nás opět děsí vánočních pochoutek, po kterých nám
zůstává nějaké to kilečko navíc. To s sebou většinou tučné "české
Vánoce" přinášejí. Zřejmě mnohem menší problémy se správným stravováním,
a to nejen o Vánocích, mají na jihu Evropy. Středomořská kuchyně je bohatá na
olivový olej, zeleninu, obilniny, těstoviny a luštěniny. Velký podíl tvoří ryby a
aromatické byliny jako bazalka, rozmarýn, petržel, tymián a petržel.
Hlavní složku středomořské kuchyně tvoří olivový olej. Obsahuje vysoké
procento vícenenasycených mastných kyselin, díky kterému snižuje hladinu
cholesterolu. Ve velké míře je ve středomořské kuchyni zastoupena zelenina, aň už
syrová či kuchyňsky zpracovaná. Výzkumy ukazují, že její pravidelná konzumace snižuje
riziko rakoviny zažívacího ústrojí. Těstoviny zase obsahují sacharidy, vitamíny
skupiny B, bílkoviny a železo. Luštěniny dodávají tělu vlákninu, bílkoviny, selen
a železo.
Podle posledních průzkumů se lidé žijící na jihu Evropy dožívají vyššího věku
a jsou zdravější než na severu.
Zkuste si letošní vánoční tabuli zpestřit zeleninovými mísami, ovocnými saláty
a třeba i nějakou tou středomořskou pochoutkou. Náš tip: lilková pomazánka s balkánským
sýrem a česnekem. Recept na ni naleznete v naší kuchařce v sekci Vaření s Dámou.