Protiklady škodí partnerství

Protiklady škodí partnerství

Podle studie, publikované na kalifornské univerzitě v Santa Barbaře jsou protiklady v partnerství spíše na škodu. Lidé, kteří se rozhodnou kráčet životem pospolu, si naopak budují určitý fundament, složený ze společných zážitků, postojů,zkušeností i vkusu.

Podobně jednoznačně vyzněl i pokus psychiatra Petera Bustona z New Yorku, který za tímto účelem vytvořil speciální "dotazník". Formulář rozdal 978 studentům Cornellovy univerzity. Studenti měli za úkol zaškrtat v něm vlastnosti, které by si přáli, aby jejich budoucí životní partner splňoval. Mezi desítkami možností byly i body týkající se sociálního statusu, fyzického vzhledu, vztahu k penězům i k rodině.

Stranou nezůstala ani otázka partnerské věrnosti. Výsledek pokusu nebyl až tak velkým překvapením. Dotazované osoby v drtivé většině vyžadovaly od partnera podobné vlastnosti a postoje, které sami zaujímali. Čili "vrána k vráně sedá"?

Autor studie, doktor Buston se vyjádřil přesněji:"Mladí lidé, kteří hledají vztah trvalejšího rázu, by se měli raději orientovat na osoby, jim podobné, než ztrácet čas úvahami, jaký by ten snový princ, nebo princezna měl být. (Plus)

Jak jste na tom vy? Má váš partner podobné vlastnosti a zájmy nebo je to právě naopak?

Doporučujeme

Články odjinud