Prověřené dietní fígle, které fungují už roky. Letos to do plavek stihnete | Foto: iStock

Foto: iStock

Prověřené dietní fígle, které fungují už roky. Letos to do plavek stihnete

A je to tu opět; vy, plavky a spousta lidí okolo. Lze vůbec ještě do prázdnin pár kilo zhubnout a neubližovat tělu drastickou dietou?

Konec svačinám! Jezte třikrát denně a neuždibujte

Je to jednoduché; pokud mezi jídly nemáte „vlčí hlad“ a vyloženě se tak netrápíte, jezte pouze třikrát denně. Ostatně i řada odborníků nyní doporučuje omezit neustálé svačinky a ustálit stravovací režim na třech jídlech denně. Čím jsou delší pauzy mezi jídly bez pocitu hladu, tím bývá hubnutí efektivnější. Pauzy mezi jídly také „šetří“ některé trávicí orgány, kupříkladu slinivku břišní, která tak nemusí neustále produkovat trávicí enzymy, jako je tomu v případě, že často svačíme nebo neustále uždibujeme. Ostatně uždibování neboli nibbling je dle mnoha odborníků na výživu zaručeným způsobem, jak zcela nenápadně a plíživě nabrat kilogramy. Kolikrát už jste pronesla cosi ve smyslu „Vždyť jsem dnes nic nejedla!“. Ano, jen půl proteinové tyčinky, hrst oříšků, banán, jogurtový nápoj, celozrnnou sušenku, pět lžic kaše od dcery, pár plátků šunky, kousek sýra…

Jak počítat kalorie a zjistit, kolik energie a živin mám konzumovat. Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 6

Voda? Voda! Při nedostatku tekutin nelze zhubnout

Začněte svůj den sklenicí vody, ideálně spíše vlažné. Pokud čistou vodu nemusíte, přidejte pár kapek citronu či limetky. O jemnou chuť i vůni se během dne postará také pár lístků máty, meduňky, plátků růže nebo kvítků levandule. Voda nastartuje metabolismus, což je pro hubnutí naprosto zásadní, a také zaplní žaludek. Sklenici vody během dne pijte před každým jídlem, naplníte tak vždy část žaludku a eliminujete chuť k jídlu. Je prokázané, že při nedostatku tekutin se hubne mnohem obtížněji. Jen pozor, nepopíjejte celý den vodu s citronem, abyste si neponičili zubní sklovinu.

Pokračování 3 / 6

Abstinujte od kalorií. Dvě deci vína jako jeden rohlík

Dáváte si rády večer sklenku či dvě vína? Anebo dokonce nějaký osvěžující drink, třeba gin a tonik nebo aperol? Pokud chcete rychle zhubnout, chvíli na alkohol zapomeňte, alkohol jsou doslova tekuté kalorie! I pouhé 2 dcl suchého, tedy nesladkého, bílého vína odpovídají 530 kJ, což představuje kalorickou hodnotu jednoho bílého rohlíku. Další alkoholické drinky jsou na tom mnohem hůře! Navíc vás po sklence či dvou začne zpravidla honit mlsná na kousek sýra, pár koleček salámu či dokonce zbytek chipsů.

Pokračování 4 / 6

Hořká káva, žádná limonáda

Sladíte-li si kávu nebo čaj, počítejte s tím, že pouhá lžička cukru v sobě ukrývá 85 kJ, je-li lžiček během dne 5 až 6, máme tu hned jeden bílý rohlíček navíc. Pokud se přidá třetinka sladké limonády tipu kofola či fanta, připočtěte si další kus pečiva. Je to zkrátka jednoduché; nezanedbatelnou část denní kalorické dávky vám může snadno zredukovat pouze to, že vyškrtnete z pitného režimu vše sladké včetně slazených minerálek. Mimo čisté vody lze popíjet vodu ochucenou ovocem a bylinkami, skvělé jsou i vychlazené neslazené čaje – ochucené zelené, rooibos i ovocné.

Pokračování 5 / 6

Režim 14/10 bývá velmi efektivní

14/10 je jednoduchý stravovací režim, na nějž mnoho žen nedá v souvislosti s úbytkem kilogramů dopustit. První číslo označuje počet hodin, během kterých nejíte, druhé číslo značí počet hodin, během nichž jíte. Jde tedy o denní 24hodinový režim. Pokud budete jíst navíc střídmě, klidně jen 3x či 4x denně, hojně pít vodu, výsledek je zaručený! Navíc nejde o režim nezdravý či drastický, pouze je dobré čas vhodně a prakticky plánovat. Tomuto režimu se také říká přerušovaný půst. 

Pokračování 6 / 6

Vystupte o dvě zastávky dřív

Mnoho z nás nemá před dovolenou čas chodit pravidelně cvičit. Často se totiž snažíme si v práci vše připravit tak, aby během dovolených vše fungovalo jako na drátkách. Případně můžeme být úplně obyčejně pohodlné nebo nám organizované cvičení prostě nevyhovuje. Pak nám zbývá ten nejzdravější a nejpřirozenější pohyb – chůze! Je to tak snadné. Zkrátka každý den vystupte o dvě zastávky dřív a 20 minut denně věnujte rychlejší chůzi. Během 20 minut hravě ujdete 2 kilometry a vyčistíte si po práci hlavu. Během pětidenního pracovního týdne si „nastřádáte“ pěkných 10 km, k tomu pak přidáte delší víkendovou procházku a měsíční bilance kilometrů se klidně může přiblížit velmi nenásilně stovce!

Doporučujeme

Články odjinud