Provoňte si podzim: Jak si vybrat správný parfém, který vám bude sedět?

Provoňte si podzim: Jak si vybrat správný parfém, který vám bude sedět?

Vaší oblíbené vůně ve flakónu povážlivě ubylo a vy přemýšlíte o koupi nového parfému? Jak si v parfumerii vybrat vůni, která se k vám bude hodit a bude příjemná i vašemu okolí?

Rozhodněte se pro typ vůně

Ještě než vyrazíte na nákupy, zamyslete se nad tím, po jakém typu parfému vlastně toužíte. Můžete vybírat z květinových, ovocných, dřevitých, orientálních či vodních vůní, a jelikož už je podzim a blíží se zima, nemusíte se bát těžších a sladších parfémů. Jakmile se rozhodnete pro typ, bude snazší se v parfumerii poradit a snadněji najdete svůj vysněný parfém.

Pokračování 2 / 5

Kam se parfém hodí?

Měla byste si také určit, kam hodláte parfém, který si chcete pořídit, nosit. Využijete ho na denní nošení do práce? Nebo hledáte takový, který se hodí na večírek či ples? Pro denní použití se nejlépe hodí toaletní voda, která je lehčí, na večer zase můžete zvolit klasický parfém. Lehčí vůně déle vydrží v teple, takže se hodí spíš na léto, těžší zase na zimu.

Pokračování 3 / 5

Jak vůně otestovat?

Snad v každé parfumerii jsou k dispozici testovací papírky, u kterých můžete začít a postupně se propracovávat k vůním, které se vám líbí nejvíc. Nezkoušejte si všechny hned od začátku na vlastním těle, protože se smísí a po chvíli je nebudete schopná rozeznat. Z testovacích papírků si vyberte dvě, které se vám budou nejvíc líbit, a až ty si vyzkoušejte na zápěstích, abyste zjistila, jestli ladí k vaší tělesné vůni. Doporučuje se také mezi jednotlivými parfémy čichat k zrnkové kávě, abyste neutralizovala jednotlivé vůně a vychutnala si tak ty následující.

Pokračování 4 / 5

Vybírejte podle sebe

Určitě se vám už stalo, že jste na jiné ženě zaznamenala vůni, která vás okouzlila a zatoužila jste po ní. Pamatujte ale, že parfém voní na každém člověku jinak. Všichni máme své specifické pižmo, které se odvíjí od životního stylu i stravovacích návyků, takže můžete být zklamaná, když na vašem těle bude parfém vonět trochu jinak. Nekupujte ho za každou cenu, protože pak nebude vonět ani vašemu okolí. Raději se zaměřte na jiné vůně.

Pokračování 5 / 5

Trvanlivost parfému

Pokud flakón s parfémem nevystavujete nepřetržitě přímému dennímu světlu a teplotám, které jsou vyšší než 20°C, pak by vám parfém měl vydržet víc než půl roku. Je-li parfém stále v originálním neotevřeném balení, nemusíte se o něj bát i déle než rok. Že s vůní není něco v pořádku a pravděpodobně překonala dobu trvanlivosti, poznáte tak, že se kolem uzávěru začnou usazovat pryskyřicové částice.

Doporučujeme

Články odjinud