Prsní implantáty PIP se budou měnit za nové

Prsní implantáty PIP se budou měnit za nové

V současné době se řeší frekventovaný problém s implantáty firmy PIP. Ministerstvo zdravotnictví i plastičtí chirurgové doporučili postupně, plánovitě a bez emocí všechny tyto rizikové výrobky vyměnit. V ČR republice bylo celkem voperováno asi tři tisíce implantátů dvěma tisícům ženám.

Ty by se postupně měly nahradit novými. Ženy by se podle doporučení ministerstva měly obrátit na pracoviště, kde jim byla implantace provedena. VZP potvrdila, že uhradí všechny reoperace u žen, které prodělaly rakovinu prsu a podstoupily operaci ze zdravotních důvodů. U ostatních, které si nechaly prsa operovat z kosmetických důvodů, není ještě financování vyřešené.

„Uvědomujeme si závažnost nastalé situace a v souvislosti s doporučením ministerstva zdravotnictví implantáty PIP postupně vyměnit. Přicházíme s nabídkou pomoci těmto ženám. I když jsme na na naší klinice nikdy tyto implantáty nepoužívali, rozhodli jsme se dotyčným ženám poskytnout zdarma služby mammologické poradny a s výraznou slevou i ultrazvukové vyšetření prsů. O případných dalších možnostech pomoci budeme jednat,“ sdělil na setkání s novináři Doc. MUDr. Jan Měšták, CSc., vedoucí lékař kliniky ESThÉ a přednosta Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

„U žen, které z onkologických důvodů byly operovány v Nemocnici Na Bulovce a byla jim provedena rekonstrukce prsů po jeho odstranění za použití implantátů PIP, budeme v nejbližší době po domluvě s příslušnými zdravotními pojišťovnami plánovat jejich vyměnění. Do té doby jim nabídneme vyšetření k vyloučení možných komplikací, i když tyto ženy jsou v rámci onkologického programu pod častými kontrolami a doposud u nich nebyly zaznamenány problémy spojené s implantáty,“ informoval MUDr. Karel Urban, plastický chirurg a primář Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud