Prudký jed možná přispěje k léčbě cukrovky

Prudký jed možná přispěje k léčbě cukrovky

Vědci vkládají naději do jedovatých mořských sasanek při léčbě diabetu. Měly by umožnit transport inzulínu do organismu.

Použití nejnebezpečnějších toxinů k záchraně života se může zdát neobvyklé, lidé ale tyto přírodní látky využívají po staletí.

Stejně jako medúzy, mají i sasanky ve svém organismu žahavé buňky, tzv. cnidocyty. V každé z nich se ukrývají drobné organely cnidocysty, jakési stočené harpuny, které jen čekají na příležitost, kdy vystřelit. Každý, kdo měl tu smůlu a šlápl v moři na sasanku koňskou, poznal, jaký nápor bolesti dovedou způsobit její žahavá chapadla.

Izraelské vědce inspirovala skutečnost, že neurotoxiny, které se v buňkách tvoří, dovedou paralyzovat drobnou kořist. "Věříme, že se nám podaří vyvinout neškodný, ale účinný lék proti cukrovce," říká Dr. Shimon Eckhouse, zakladatel farmaceutické firmy NanoCyte, a dodává: "Předpokládáme, že cnidocysty obsažené ve speciálním krému dovedou dodávat do těla inzulín."

Podle něho by speciální léčivý krém obsahoval i tento hormon, jehož nedostatek způsobuje diabetes. Jedovaté buňky - harpuny by ho potom dodávaly přímo do kůže pacienta.

ČTĚTE TAKÉ:
Kamarádství s benefity

ČTĚTE TAKÉ:
Jiří Pomeje: Manželství s Bartošovou byl obrovský omyl. Třetí svatba už ale určitě klapne!

Doporučujeme

Články odjinud