První mluvící pračka se jmenuje Hermína

První mluvící pračka se jmenuje Hermína

Nové technologie zaútočily i na ženy v domácnosti. Výrobci automatických praček nabízejí variantu spotřebiče, který mluví líbezným ženským hlasem. Pravdou ovšem je, že ačkoli si s pračkou v naprosté většině případů rozumějí jen ženy, hlas se zalíbí spíše mužům.

První světová mluvící pračka však bohužel neumí zabřednout do hovoru jako nejlepší kamarádka, reaguje totiž pouze na hlasové příkazy a občas nezkušené hospodyňce poradí se skvrnami.

Uživatelům se mluvící pračka představí jako Hermína. Stroj má v sobě speciální software rozlišující mluvené příkazy. Takže stačí říct: „Předpírka a potom praní na devadesát stupňů, ždímat při čtrnácti stech otáčkách a zapni za hodinu a půl.“ Hermína s radostí a líbezně znějícím souhlasem vaše rozkazy bezchybně vyplní. Přátelský hlas, jímž je Hermína obdarována, vám také poradí, jaký prací prostředek či aviváž je nejlépe použít, že nesmíte zapomenout na tablety změkčující vodu, nebo jak odstranit skvrny od žvýkačky či vosku.

Úplným začátečníkům a zvláště mužům podá Hermína odborný výklad, který jim pomůže překonat jejich první praní. Naučí je třídit prádlo, kontrolovat na štítcích teplotu ,při níž se prádlo smí prát, poučí je o nejšetrnějším pracím programu a množství potřebného prášku. A na závěr vysvětlí úplným laikům, jak pračku vůbec zapnout.

Hermína pochází z dílen koncernu Siemens. Na jejím vzniku ve společnosti sídlící v Regensburgu se podíleli i specialisti na jazyk a slovní zásobu. Hermína absolvovala první „módní“ přehlídka na veletrhu nových technologií Cebit, který se nedávno uskutečnil v německém Hanoveru. Tisková mluvčí autorské společnosti Angelika Salmenová se pochlubila: „Veletrhu jsme využili především pro to, abychom přilákali zájem širokého okruhu veřejnosti. Pokud bude o Hermínu zájem už na veletrhu, začneme s masovou produkcí. A to se stalo.“ (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud