První nitroděložní tělísko používali velbloudi

První nitroděložní tělísko používali velbloudi

Až se to zdá neuvěřitelné, první nitroděložní tělísko používali již staří Arabové pro své velbloudice. Největším problémem při putování pouští po karavanních stezkách se stávaly těhotné velbloudí samice. Cesta byla dlouhá, vody nedostatek a těhotná velbloudice byla přítěží.

První nitroděložní tělísko používali velbloudi

Až se to zdá neuvěřitelné, první nitroděložní tělísko používali již staří Arabové pro své velbloudice. Největším problémem při putování pouští po karavanních stezkách se stávaly těhotné velbloudí samice. Cesta byla dlouhá, vody nedostatek a těhotná velbloudice byla přítěží. Mláďata často ani nepřežila. 

Arabové přišli na to, že když zavedou velbloudím samicím do dělohy kamínek velikosti fazole, velbloudice neotěhotní. Tato metoda byla po dlouhou dobu zapomenuta a nikoho nenapadlo, že by něco podobného šlo použít u žen. Až ve dvacátých letech minulého století (20.století) o něčem podobném začal uvažovat německý gynekolog Ernst Grafenberg. Vyráběl malé kroužky ze zlata nebo stříbra a zaváděl je do dělohy. Vše dotáhl téměř k dokonalosti a měl výborné výsledky. 

Tehdy se zdálo, že problém antikoncepce je vyřešen a metoda se začala hojně používat. Ne všichni následníci však dbali rad doktora Grafenberga a aplikovali tělíska všem ženám často ve špatných hygienických podmínkách. Není divu, že se v tomto období objevilo mnoho komplikací a často došlo i k úmrtí. Po období vrcholného používání tělísek přišlo jeho absolutní odmítání.

Až koncem šedesátých let došlo díky používání umělých hmot ke znovuvzkříšení tělísek. Začala se opět hojně používat. Pak tato velice účinná metoda antikoncepce dostala další ránu. Firma A.H. Robins vyráběla tělíska s pleteným vláknem pro snadnější aplikaci. Jiné firmy vyráběly podobné vlákno, ale nikdy ne spletené z více tenčích. A právě toto vlákno způsobilo průnik infekce až do děložní dutiny. Mnoho žen pak onemocnělo gynekologickými záněty.
Výroba byla  roce 1975 zastavena a v roce 1980 bylo všem ženám, které tento přípravek používaly, doporučeno odstranění. Mnoho žen pak firmu žalovalo a ta po zaplacení 480 milionů dolarů odškodného zkrachovala. I přes tyto problémy se tato antikoncepce nadále používá. Má relativně málo vedlejších účinků a je dostatečně účinná.
Příště si povíme jak vlastně tato antikoncepce funguje.

Autor: Michal

Doporučujeme

Články odjinud