První pomoc při kocovině

První pomoc při kocovině

Žaludek se houpe jako bójka na moři, v hlavě nám buší tisíc kovadlinek a ztrácíme rovnováhu. Kocovina - stav, který zažili a hlavně dnes zažívají mnozí z nás. Přejete si, aby se již nikdy neopakoval?

Předávkování alkoholem vede k příznakům otravy, která se následující den projeví bolestmi hlavy a nevolností.

Příčinou jsou jedovaté látky, jež vznikají v játrech při odbourávání alkoholu. Kromě toho vysoká hladina alkoholu způsobuje vyplavování vody ledvinami a zvýšené močení. S tekutinou zároveň odcházejí důležité minerály a chlorid sodný (kuchyňská sůl). Následkem je „vysušení“ organismu a pocity žízně, které se objeví druhý den po nadměrném pití.

Méně znamená více

Příznaky kocoviny se také mění podle toho, co člověk vypil. Míchání různých druhů alkoholických nápojů kocovinu zvyšuje. Jednotlivé druhy vína, piva či jiných drinků se liší v chemickém složení. Červené víno někdy způsobuje brnění v hlavě, protože obsahuje aminy (tvoří se ve víně během různých stadií vinifikace, od zpracování hroznů až po lahvování). Například tyramin může vyvolávat silné bolesti hlavy.

Náš organismus také lépe snáší konzumaci vín z ekologického zemědělství, kde při jejich pěstování a zpracování nebyly použity žádné škodlivé chemické látky. Odezva ráno po tahu je pak pro naši hlavu i játra daleko snesitelnější. Pokud bio vína neseženete, rozhodně do košíku v obchodě nevkládejte nejlevnější vína a už vůbec ne bez označení místa původu nebo s nápisem „víno z různých zemí původu“.

Vitamin B - dobrý společník

Než se příště vydáte na večírek, vypijte hodně vody. Zpomaluje vstřebávání alkoholu a organismus jej také lépe odbourá. Přibližně hodinu před odchodem, hodinu po první sklenici alkoholu a pak před spaním spolkněte jednu tabletu vitaminu B nebo kvasnic (alkohol totiž vyčerpává vitaminy a rychle spotřebovává zásoby vitaminů skupiny B). Před usnutím je navíc doplňte o vitamin C a hořčík (doporučuji připravit si je s velkou sklenicí vody na noční stolek, než vyrazíte do společnosti).

Zpátky z baru

  • Prožíváte-li po návratu z večírku „kocovinový stav“ naplno, smíchejte 50 mililitrů citronové šťávy se stejným množstvím olivového oleje a užívejte každou hodinu jednu lžíci, dokud se stav nezlepší.
  • Ponořte celá předloktí na 30 sekund do studené vody a potom pokožku důkladně osušte. Podráždění studenou vodou může prostřednictvím nervově-cévních reflexů zklidnit bušení v hlavě.
  • Oloupejte syrovou bramboru a nakrájejte ji na centimetrové plátky. Ty podle potřeby přikládejte na čelo i spánky a často je vyměňujte. Chladné, vlhké plátky pomáhají zmírňovat bolesti hlavy.

Ráno po tahu

Jen málokdo dokáže po nočním flámu snídat a každému pomáhá něco jiného - velká sklenice čerstvé pomerančové šťávy, kyselý zavináč nebo čistý, silný vývar (dodává tělu zpět minerály, které byly vyplaveny alkoholem). Dobře také funguje rajčatová šťáva se špetkou soli a několika kapkami tabasca či zelený čaj s pár kapkami sojové omáčky a medu (přírodním cukrem povzbudíme spalování alkoholu).

Kromě vyplavení jedovatých látek z organismu pomocí předchozích metod je nejlepším lékem na kocovinu spánek. Jestliže však po propité noci musíte znovu usednout za pracovní stůl, pijte během dne směs vody, medu (jedna čajová lžička) a čerstvě vymačkané citronové šťávy.

Pro osvěžení a dodání energie pak zkombinujte jednu čajovou lžičku olivového (popřípadě mandlového) oleje se dvěma kapkami silice máty peprné. Směsí pak natřete šíji, horní trapézy a zadní ramena.

Lehce ji také krouživým pohybem vetřete do spánků a čela. Pozor, olej se nesmí dostat do očí!!! Na chvilku možná ucítíte chlad či brnění, každopádně vás máta vzpruží, abyste přežili „den s kocovinou“.

Doporučujeme

Články odjinud