První transplantace penisu skončila po dvou týdnech amputací

První transplantace penisu skončila po dvou týdnech amputací

Čínští chirurgové, kteří provedli první úspěšnou transplantaci penisu, nyní museli orgán pacientovi opět odstranit. Operace totiž způsobila jak pacientovi, tak i jeho manželce nepřekonatelné psychologické problémy.

Doktor Weilie Hu s týmem chirurgů všeobecné nemocnice města Guangžu uskutečnili složitou patnáctihodinovou operaci, při níž pacientovi, jehož penis byl těžce poškozen při nehodě, přišili penis dvaadvacetiletého muže, který byl prohlášen za klinicky mrtvého. Ačkoliv operace byla úspěšná, o dva týdny později chirurgové penis zas odstranili.

"Museli jsme to udělat. Příjemce orgánu i jeho žena měli tak vážné psychologické problémy, že jiné řešení nepadalo v úvahu," řekl s lítostí doktor Hu agentuře Reuters a dodal: "V každém případě je to však první oficiálně známý případ transplantace penisu u člověka."

O transplantaci přitom původně velmi stál jak postižený muž, který již osm měsíců nemohl mít sexuální styk ani pořádně močit, tak i jeho žena. Po operaci se neukázaly žádné známky odmítnutí deseticentimetrového orgánu, ale doktor Hu poznamenal, že na zjištění, zda by penis mohl v budoucnosti fungovat zcela normálně, bylo zapotřebí delšího pozorování během rekonvalescence.

"Pacient se však rozhodl orgán odmítnout jak proto, že jej nepřijala jeho žena, tak i proto, že penis byl po operaci oteklý," vysvětlil dále doktor Hu. Možná, že příští pacient, který opět dostane šanci žít po transplantaci penisu více či méně normálním životem, nebude mít smůlu na tak citlivou životní družku. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud