První umělé maso zklamalo. Je bez chuti!

První umělé maso zklamalo. Je bez chuti!

V Londýně na počátku týdne usmažili hamburger z laboratorně vypěstovaného masa. Jednalo se vlastně o první umělou hovězí svalovinu určenou ke konzumaci. Ačkoli autor projektu si slibuje, že by mohla metoda laboratorní produkce nahradit chov dobytka, po pondělku je jasné, že klasické maso to umělé jen tak lehce nevytlačí. Jeho výroba je nejenže nechutně drahá, ale sám výsledek je nechutný. Tedy bez chuti.

„Podle dvou testujících to sice mělo strukturu masa, ale naprosto tomu chyběla typická chuť, protože ve svalovině zcela chyběl tuk,“ uvedla po degustaci televize Fox News.

Laboratorní maso vypěstoval profesor Mark Post z Maastrichtské univerzity. Ten věří, že jeho metoda povede k velké produkci hovězího masa a vyřeší dodávku této komodity bez potřeby pěstovat velká – neekologická – stáda.

„Chutí se to blížilo burgeru, ale chyběla mi tam sůl a pepř,“ uvedla odbornice na výživu Hanni Rützlerová z Rakouska.

„První dojem byl stejný jako u konvenčního hamburgeru, pak ale chyběla chuť a především tuk,“ uvedl novinář z Chicaga Josh Schonwald.

Profesor Stig Omholt z norské Univerzity věd o životě tvrdí, že je chuť nejmenším problémem. Podle něj lze snadno zařídit to, aby se část kmenových buněk proměnila v tukové buňky, a chuť se pak okamžitě dostaví.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud