Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

Různé projevy alergie vyvolané pšenicí a jejími produkty jsou často způsobené odlišnými alergeny. Podrobné poznání těchto alergenů může pomoci zpřesnit diagnostiku alergických jedinců a lépe zacílit jejich léčbu.

www.ulekare.cz

Příčina potravinové alergie i astmatu

Pšenice (Triticum aestivum je významným zdrojem alergenů, které způsobují několik rozdílných typů alergií. Mezi ně patří potravinová alergie na pšeničnou mouku, pylová alergie na pyl pšenice a přecitlivělost při vdechování pšeničné mouky, která je hlavní příčinou takzvaného pekařského astmatu u lidí, kteří s moukou profesionálně pracují. Tyto odlišné alergické projevy mají často i odlišnou vyvolávající příčinu. Různých alergenů, které pšenice produkuje, je celá řada.

Diagnostika alergie na pšenici je dnes založena na vnějších příznacích, přítomnosti specifických IgE protilátek v séru pacienta a na provokačních testech alergenovým extraktem z pšenice. Detekce specifických IgE protilátek proti alergenům pšenice a výsledky kožních provokačních testů mohou předpovědět také výsledky nazálních a bronchiálních provokačních testů u přecitlivělosti na vdechovanou pšeničnou mouku.

Pšenice obsahuje celou směs alergenů

V posledních letech se vědcům podařilo přesně identifikovat celou řadu významných pšeničných alergenů, které se od sebe liší svou strukturou i původní funkcí. Především však bylo zjištěno, že konkrétní projevy alergie vyvolané těmito různými alergeny se od sebe navzájem liší. Tak například omega-5-gliadin je spojován se vznikem anafylaxe a potravinovou alergií, inhibitory alfa-amylázy jsou rozpoznávány jako alergeny u lidí s respirační alergií na pšeničnou mouku a profiliny jsou spojovány s respiračními alergiemi na pšenici (mouku a pšeničný pyl).

V současné době se k provokačním testům používá pylový extrakt z pšenice zahrnující směs mnoha alergenů, což neumožňuje přesnější identifikaci typu alergie. V budoucnu by se mělo provádět testování pouze jednotlivými (uměle připravenými) pšeničnými alergeny, které umožní přesné stanovení typu alergie, a tím také přesnější a účinnější léčbu.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud