Pseudomenstruace: Krvácíte, ale perioda to není

Pseudomenstruace: Krvácíte, ale perioda to není

Asi se většinově shodneme na tom, že dny, kdy menstruujeme, nepatří právě k nejlepším v měsíci. Krvácení s sebou nese řadu nepříjemných potíží od bolestí po špatnou náladu. Díky hormonům se dá ale tento jev zcela vymazat ze života. Tedy aspoň na čas. Při užívání antikoncepce totiž krvácení buď nenastává, nebo se jedná se o tzv. pseudomenstruaci. Ale co to vlastně je?

Vysvětleme si, o co vlastně jde. Pokud užíváte antikoncepci, máte tedy uměle nastavený menstruační cyklus a vaše tělo řídí hormony, jež spolknete v tabletkách. Ty ve výsledku zařídí to, že nenastane přirozená ovulace – což je proces dozrávání vajíček připravených k oplodnění. A tak nedochází k růstu sliznice, tudíž není co vylučovat krvácením. Pokud jej chcete zase vyvolat, stačí vysadit antikoncepci, protože dojde k výraznému poklesu hormonů v těle. Krvácení, jež vzniká přirozeně při menstruačním cyklu, je ale jiné – vzniká zánikem žlutého tělíska, nikoliv hormony.

Z toho všeho tedy vyplývá, že v období, kdy užíváte pravidelně antikoncepci, nemenstruujete, nýbrž prožíváte pseudomenstruaci. Odborníci tento typ krvácení nazývají také antikoncepční menstruací či krvácením z průniku, jež je zapříčiněno poklesem hormonální hladiny, která nastává v době, kdy vynecháte na několik dní pilulky.

Otázkou ale zůstává, zda je taková manipulace s menstruačním cyklem zdravá a bez rizika. „Převládá mýtus, že se žena díky krvácení od něčeho čistí. To je ale nutné jen tehdy, kdy sliznice narůstá. Ale když se tak neděje, ani není potřeba nic dostávat ven. Takže se neděste komplikací. Je to zcela bez rizika,“ tvrdí MUDr. Pavel Novák.

ČTĚTE TAKÉ:
Prevence rakoviny: 10 novinek, které by vás neměly minout

ČTĚTE TAKÉ:
Do podzimní a zimní pohádky - hlavně nohy v teple!

Doporučujeme

Články odjinud