Psychologové potvrzují: Černý humor pomáhá zvládat pooperační stres

Psychologové potvrzují: Černý humor pomáhá zvládat pooperační stres

V severoanglickém Norfolku se objevil na ulici muž opírající se o bizardní vycházkovou hůl. Je totiž vyrobena z jeho vlastní stehenní kosti! Ian Sutherland poprosil chirurga před operací kyčelního kloubu, aby mu vyjmutou kost uschoval. Dvaašedesátiletý zahradní architekt čerpal inspiraci u svého syna archeologa, který si z různých kostí vyrábí doplňky běžné denní potřeby.

Jsem tím nápadem nadšený. Mnozí se možná diví a někdo si poklepe na čelo, ale mě těší, když se dá nefunkční a postižená část těla využít prakticky. Vždycky mi to připomene, že naše bytí na zemi je omezené,“ tvrdí s úsměvem Sutherland.

Když se pan Ian po operaci probudil, zajímal se hned o svou kost. Zburcoval několik lékařů a zdravotních sester na oddělení, aby se dozvěděl, zda mu primář a chirurg vyhověli. Nakonec mu kloub s částí stehenní kosti donesli ukázat. „Přinesli mi ji pečlivě zabalenou v tašce a byl na ní nápis „hazardní odpad“. Po příchodu domů jsem si kost nechal synem ošetřit a pečlivě zmrazit. Moji ženu to vyděsilo. Je mi jasné, že si o mě myslí to nejhorší. Asi že jsem senilní blázen,“ smál se nekonvenční zahradní architekt.

Kosti se pak ujal zručný řezbář a praktická hůl byla na světě. „Vyjmutá kost je pro mne nyní stejně důležitá jako před operací. I když mi už neslouží v těle, svým způsobem mi stále pomáhá při chůzi. Hůlka je nyní totiž důležitou součástí mého života,“ dodal Ian.

Psychologové s nápadem pana Sutherlanda souhlasí: černý humor může pacientovi pomoci zvládnout pooperační stres. „Je to forma odreagování, přetažení čistě zdravotního problému do humornější roviny. Doporučuji,“ komentoval kuriózní čin známý americký psychoterapeut Max Stevenson, který se specializuje na duševní problémy pacientů po operacích. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud