Puberta nastupuje u dívek už v sedmi letech. Může za to hlavně obezita

Puberta nastupuje u dívek už v sedmi letech. Může za to hlavně obezita

Předčasný nástup puberty může vyvolat hormonální porucha, genetická vada či chemický a fyzikální vliv prostředí. Jenže v poslední době nastupuje do předčasné puberty stále více dívek a to už ve věku mezi sedmi a osmi roky.

Harvardští zdravotníci se snažili odhalit příčinu předčasného nástupu puberty u dívek a zjistili, že za vše může obezita a vliv chemických látek z prostředí.

V tukové tkáni se totiž tvoří ženské pohlavní hormony, které nástup puberty urychlí.

Účinky hormonů z tukové tkáně navíc podpoří chemické látky z prostředí, které v těle fungují podobně jako samotné pohlavní hormony.

Zdravotníci vidí časnou pubertu negativně hned ze dvou důvodů. Jednak je problémem fakt, že dívky s pohlavně zralým tělem nejsou v tak raném věku zralé i psychicky, ale časný nástup puberty rovněž zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu.



„Dívky dnes začínají dospívat o dva až tři roky dříve než před dvaceti roky. Trpí tím ale sociálně i emocionálně, jejich mozek a psychika totiž tak rychle nezrají.

Předčasná puberta má navíc negativní vliv na zdraví. A za vším je zvýšená míra obezity, ale také negativní vlivy z prostředí, které je plné chemických látek působících v těle jako tělu vlastní hormony,“ tvrdí autoři studie doktoři Frank M. Biro a Catherine Gordon.





ČTĚTE TAKÉ:
Dítě mi zničilo život?!








STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud