Působení látek Inositol a Inositol hexaphosphate (IP6) při rakovině prsu a prostaty

Přibližně před osmi roky prokázala skupina amerických vědců, vedená prof. Shamsuddinem z university v Baltimoru, silné antirakovinné účinky Inositolu a IP6.

Navázali tak na předchozí vědecké práce, které popisovaly, jakým způsobem tyto látky, přirozeně se vyskytující v luštěninách, rýži a zrnech obilovin, chrání organismus před nádorovým bujením. Za prvé zvyšují aktivitu přirozených zabíječů buněk nádorového bujení a zabraňují metastázám, za druhé pak vnucují nádorovým buňkám signál přirozené buněčné smrti a zbavují je tím jejich „nesmrtelnosti“. Tyto experimentální poznatky byli ověřeny nejen na buněčných kulturách, ale také v klinické praxi.

V průběhu dlouholetého výzkumu byly prokázány pozitivní účinky obou jmenovaných látek a zejména IP6 na různé formy rakoviny. Nicméně do ohniska zájmu se dostaly především ty formy nemoci, které jsou dominantní hrozbou pro obě pohlaví: rakovina prsu u žen a rakovina prostaty u mužů.

Působení Inositolu a IP6 na karcinom prsu Již v roce 1991 profesor Thomson zjistil, že IP6 (tehdy ještě pod názvem kyselina fytová) je schopen zastavit růst nádoru prsu již v počátečních stádiích, tedy hned po zachycení prvních známek pozitivity nádorových markerů pro karcinom prsu. Odborníci z vědeckého pracoviště Lékařské fakulty Baltimore v USA a především Ivana Vuceniková následně v roce 1993 prokázali inhibiční účinky IP6 u tohoto onemocnění. Z téhož pracoviště pocházejí i další práce z roku 2000 a 2003, které informují o schopnosti IP6 zastavovat pronikání nádorových buněk do zdravé tkáně prsu (proliferaci).

Působení Inositolu a IP6 na karcinom prostaty Karcinomu prostaty se systematicky věnovalo jiné americké pracoviště pod vedením vědců Zi a Singha a jejich výsledky byly publikovány v letech 2000 a 2003. Nejdříve prokázali schopnost IP6 zastavit další dělení nádorových buněk v prostatické tkáni a posléze, že tato sloučenina vnucuje rakovinným buňkám apoptózu, neboli proces buněčné smrti. Tím tedy napomáhá k odstranění nádoru.

Po několika letech výzkumu se Inositol a IP6 staly součástí látky Inocell. U nás stejně jako v celém světě se využívá hlavně v oblasti prevence vzniku rakoviny a jako doplňková látka při léčbě nádorového onemocnění. Více informací naleznete www.inocell.com.

Doporučujeme

Články odjinud