Někdo rád zkouší nové druhy, někdo se drží tradice. Pro ty z vás, kteří patří ke druhým zmiňovaným, tu máme aspoň pár nápadů, jak udělat klasiku – třeba podle jiného receptu. Věřte, že po tomto cukroví se v redakci slehla zem.
Linecké sušenky
1 plech slepeného cukroví - příprava: 40 minut + odležení
- 150 g hladké mouky
- 100 g měkkého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- citronová kůra
- 1 lžička citronové šťávy
- ostřejší marmeláda
Všechny suroviny (kromě marmelády) rukama zadělejte v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v chladu. Těsto rozválejte na plát silný 2 až 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 7 až 9 minut dorůžova. Polovinu cukroví potřete marmeládou a přiklopte sušenkou s otvorem.
Opilé kuličky
35–40 kousků - příprava: 20 minut + zdobení
- po 50 g rozinek a brusinek
- 50 g libovolných ořechů
- 5 cl tuzemáku
- 200 g drobečků z polámaného cukroví
- 120 g másla nebo krému
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce libovolného džemu
- 2–3 lžíce kakaa
POLEVA:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce oleje
- na ozdobu mléčná či bílá čokoláda, kokos, oříšky, posypky…
Množství surovin u tohoto cukroví je orientační. Kolik použít másla a cukru, záleží na tom, z jakého cukroví je lámanka. Rozinky, brusinky a ořechy zalijte tuzemákem a nechte odležet. Zatím smíchejte drobky z cukroví s máslem či krémem, cukrem, džemem a kakaem. Vmíchejte rozinkovou směs. Tvořte kuličky a nechte je ztuhnout.Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje. Zdobte podle fantazie. Místo polevy stačí obalit v kokosu nebo čokoládové rýži.
Meruňkové dárečky
25–30 kousků - příprava: 40 minut + zdobení a odležení
- 150 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžičky mleté skořice
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
KRÉM:
- 200 g meruňkového džemu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce tuzemáku
POLEVA:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce oleje
- bílá čokoláda a perličky na zdobení
Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na noc do ledničky. Rozválejte na plát silný asi 2 až 3 mm a vykrajujte čtverečky. Pečte 10 minut dorůžova. Džem smíchejte s cukrem, ořechy a tuzemákem. Na polovinu cukroví naneste směs a přiklopte. Nechte ztuhnout. Čokoládu rozehřejte a smíchejte s trochou oleje. Slepené čtverečky máčejte a zdobte podle fantazie bílou či tmavou čokoládou.
Vanilkové rohlíčky
asi 60 kousků - příprava: 40 minut
- 140 g hladké mouky
- 140 g měkkého másla
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru + na obalení
- 2 vanilkové cukry + na obalení
Ze surovin vypracujte těsto. Vyválejte váleček o průměru asi 7 mm a nakrájejte na stejně dlouhé kousky. Z nich tvarujte rohlíčky.Pečte 10 minut dorůžova. Nechte vychladnout a opatrně obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pozor, čím jsou čerstvější, tím jsou křehčí.
Kakaové ořechy
asi 40 kousků - příprava: 55 minut
- 200 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce kakaa
KRÉM:
- 50 g hořké čokolády
- 100 g měkkého másla
- 80 g moučkového cukru
Z uvedených surovin vypracujte těsto a prsty ho namačkejte do ořechových formiček. Zarovnejte okraje, aby se netřepily. Pečte asi 10 minut. Vyklepávejte ještě horké. Čokoládu rozpusťte, nesmí být úplně horká. Máslo vyšlehejte s cukrem. Postupně zašlehejte i čokoládu. Polovinu ořechových skořápek naplňte a pak přiklopte. Pečte těsně před svátky a skladujte v chladu.
Vosí hnízda
40 až 50 kousků - příprava: 55 minut
- 200 g dětských piškotů
- 180 g moučkového cukru + na obalení
- 80 g měkkého másla
- 8 lžic vlažného mléka
- 2 lžíce kakaa
NÁPLŇ:
- 60 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 3 lžíce tuzemáku
Asi 45 nepolámaných piškotů dejte bokem. Zbytek nadrťte a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. To rozdělte na čtvrtiny a vytvořte váleček o průměru 2,5 cm. Ukrajujte kousky a tvořte z nich kuličky. Obalte je v moučkovém cukru – odpadne tak vysypávání formičky. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky, nakonec přidejte tuzemák. Každou kuličku těsta prstem zamáčkněte do formičky na vosí hnízdo.Lžičkou naplňte a uzavřete piškotem. Vyklopte. Uchovávejte v chladu.
Křehké pracny
asi 35 kousků - příprava: 35 minut + odležení
- 120 g hladké mouky
- 15 g kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 40 g mletých lískových oříšků
- 1 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 85 g měkkého másla
- moučkový cukr na obalování
Všechny sypké suroviny promíchejte a pak je zpracujte s máslem v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v ledničce. Těsto vytvarujte do formiček na pracny, uprostřed by měl zůstat důlek – těsto pečením nabude! Zarovnejte okraje, aby nebyly střapaté, a pečte asi 10 až 12 minut. Vyklepávejte ještě horké. Nechte trochu zchladnout a obalujte v moučkovém cukru.
Ořechové košíčky
asi 60 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí
- Těsto na košíčky je stejné jako na pracny (viz výše), dávka také.
KRÉM:
- 125 g měkkého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- 1–2 lžíce tuzemáku
POLEVA:
- 100 g mléčné nebo oříškové čokolády
- 1 lžíce oleje
- lískové oříšky na ozdobení
Těsto prsty namačkejte do formiček na košíčky nebo do báboviček (uprostřed nechte důlek!) a pečte asi 12 minut. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte nad párou s cukrem a 1 vejce (nebo stačí žloutkem) do vysoké pěny. Nakonec zašlehejte trochu tuzemáku a mleté oříšky. Košíčky plňte krémem a nechte ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s kapkou oleje a zdobte lískovými oříšky. Pečte až před svátky a skladujte v chladu.
Medové perníčky
2 plechy - příprava: 35 minut + zdobení
- 200 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 25 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžičky jedlé sody
- 1 žloutek na potření
POLEVA:
- 1 bílek
- 1 lžička bramborového škrobu
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Z uvedených surovin vypracujte těsto. Vyválejte na plát tenký 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte asi 10 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem (nebo cukrovou vodou). Bílek vyšlehejte s prosátým škrobem a moučkovým cukrem, můžete přidat kapku citronové šťávy pro bělost. Vychladlé perníčky ozdobte za pomoci zdobicího sáčku. Bude vám ale stačit i papírový kornoutek s ustřiženou špičkou.
Išelská srdíčka
35–40 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí
- 110 g hladké mouky
- 80 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletých lískových oříšků
- 1 žloutek
- 1 lžička kakaa
KRÉM:
- 35 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 35 g mletých lískových oříšků
- 200 g červené marmelády
- 2 lžíce tuzemáku
POLEVA:
- 75 g hořké čokolády
- 1 lžíce oleje
- 150 g loupaných mandlí
Ze surovin vypracujte těsto a rozválejte ho. Vykrajujte menší srdíčka a pečte 8 až 10 minut. Suroviny na krém smíchejte, potřete polovinu srdíček a přiklopte. Nechte ztuhnout. Máčejte v čokoládové polevě a ozdobte polovinou mandle.
- Množství cukroví je uváděno v hotovém (slepeném apod.) množství, nikoli v počtu plechů, které se musí péct.
- U všech receptů, u kterých se těsto válí, počítejte s trochou mouky navíc na podsypávání.
- Pokud není uvedeno jinak, pečte na 180 °C v klasické, respektive na 165 °C v horkovzdušné troubě.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem. Ten můžete použít i na několikrát.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.