Radcliffa vyhnaly strašné bolesti hlavy k lékaři

Radcliffa vyhnaly strašné bolesti hlavy k lékaři

Herec Daniel Radcliffe (22) přiznal, že trpí vzácným typem akutní bolesti hlavy. Musel kvůli tomu dokonce i rušit různé závazky. Představitel Harryho Pottera trpí takzvanými "cluster headaches", tedy krátkými, ale opakujícími se návaly bolesti hlavy.

Postihují jen asi jedno procento populace a na rozdíl od migrén jsou častější u mužů. Před pár měsíci na tom byl Radcliffe dokonce tak zle, že musel vyhledat lékařskou pomoc. V rozhovoru pro list Independent on Sunday řekl:

"Měl jsem spoustu záchvatů takové divné nemoci, které se říká cluster headaches. Řekli mi, že jsou opravdu vzácné, ale jsou mimořádně bolestivé. Vedle nich vypadá běžná migréna jako pohodička. Ale když jsem ty záchvaty dostal, myslel jsem si, že jsem slaboch. Bral jsem dvanáct silných léků proti bolesti denně a pořád jsem si jen říkal, proč mne ještě pořád bolí hlava."

U tohoto typu bolesti hlavy dochází většinou k sérii záchvatů, po nichž následuje období klidu. Akutní bolest se projevuje na jedné straně hlavy, v oblasti za okem. Na rozdíl od klasické migrény přichází zcela náhle a trvá třeba jen patnáct minut, ale taky až tři hodiny.

Lékaři tvrdí, že jde o nejhorší bolest, která se u lidí vyskytuje. Naštěstí již věda přišla na léky, které jsou schopné tento nával zastavit.

Pacienti, kteří za lékařem s tímto problémem přišli, často bývali bedlivě sledováni, protože existovala oprávněná obava, že by se mohli pokusit o sebevraždu.

ČTĚTE TAKÉ:
Pánská letní móda 2012

Doporučujeme

Články odjinud