Raději bezesné noci s miminky než vztekání teenagerů

Raději bezesné noci s miminky než vztekání teenagerů

Záchvaty teenagerů a jejich nevyzpytatelné chování je pro většinu rodičů větší noční můrou než bezesné noci s miminky. Za ně a přebalování by pak roky strávené nervováním s pubertálními potomky vyměnila polovina všech rodičů. Prudké hormonální změny, záchvaty vzteku, akné a mrzoutství dětí představují velkou zátěž pro většinu rodičů.

Podle průzkumu britských psychologů jsou nejhorším obdobím roky mezi třináctými a sedmnáctými narozeninami. „Čtvrtina rodičů se shodne na tom, že třinácté narozeniny jsou startovací čárou pubertálního pekla,“ cituje autory britský Daily Express.

Rodičům pak odborníci radí jediné: pevné nervy a vydržet. „Kolem sedmnáctých narozenin je to nejhorší pryč a vztah mezi rodiči a dětmi se výrazně zlepšuje,“ tvrdí britští psychologové.

Dvě třetiny rodičů musejí čelit prudkým změnám nálad a protivnosti u svých pubertálních dětí. Třetina teenagerů pak děsí své rodiče třískáním dveří a záchvaty vzteku. Pětapadesát procent rodičů se také musí neustále hádat s pubertálními dětmi kvůli tomu, že odmítají pomáhat v domácnosti. Čtyřicet procent rodičů trpí leností svých potomků a třetina je musí pořád přesvědčovat, aby si učili.

Doporučujeme

Články odjinud