Radok získá ocenění za režii

Radok získá ocenění za režii

Na scénu Národního divadla se na tři večery vrátí 1., 3. a 5. září koprodukční česko - švédská inscenace opery Albana Berga Wozzeck, kterou kritici označili za vrchol loňské divadelní sezóny.

Radok získá ocenění za režii

Na scénu Národního divadla se na tři večery vrátí 1., 3. a 5. září koprodukční česko - švédská inscenace opery Albana Berga Wozzeck, kterou kritici označili za vrchol loňské divadelní sezóny. Na všechny tři představení připravilo ND speciální jednotné vstupné - 100 Kč.
Mimořádnou událostí bude představení v pondělí 3. září, po kterém bude Davidu Radokovi předána Cena České hudební rady. Režisér David Radok získává cenu za mimořádně cennou režijní práci na několika významných operních inscenacích vytvořených v České republice a ve spolupráci s Goeteborgskou operou zejména Šostakovičovu Lady Mackbeth Mcenského újezdu a Bergova Wozzecka, jimiž přispěl mj. k potřebnému repertoárovému obohacení scény Národního divadla v Praze. Ceny rada uděluje každoročně na podzim významným osobnostem, souborům i sdružením, a to v celém žánrovém oborovém spektru.
V roce 2001 získává cenu vedle Radoka anglický operní režisér David Pountney za pravidelné tvůrčí inscenování českých oper v zahraničí (zejména L. Janáčka, ale také B. Martinů – viz Julietta uvedená v březnu 2000 v ND, Voják a tanečnice v prosinci 2000 též ve Státní opeře, ale také B. Smetany nebo A. Dvořáka). Posledním oceněným je německý hudební pedagog Prof. Dr. Wolfgang Mastnak z Mnichova za dlouhodobou inspirativní spolupráci s Pedagogickou fakultou UK v Praze v oblasti metodologie hudební pedagogiky.

Zdroj: ND

Doporučujeme

Články odjinud