Rady budoucím otcům

Rady budoucím otcům

Nabídněte partnerce pomoc – přestože partnerka s dítětem tráví celý den doma, neznamená to, že není unavená. Vezměte si na starost některé úkoly (večerní koupání dítěte, příprava večeře, úklid v domácnosti) a dopřejte své ženě odpočinek.

Vstávejte se ženou k nočnímu kojení – psychicky ji tak podpoříte a získáte společně strávený čas. Únavy se nebojte, tělo si za několik dní na noční vstávání zvykne.

Dbejte na přitažlivost – pečujte o sebe. Vaše partnerka jistě ocení, když budete v její přítomnosti upravený. Řada mužů se například o víkendu, když nemusí chodit do práce, neholí. Přitom dnes již existuje řada kvalitních přípravků pro komfortní každodenní oholení. Partnerka pak jistě odmění vaši hladkou tvář pohlazením či polibkem. Zároveň pokud máte pocit, že o sebe partnerka méně pečuje, citlivě jí na to upozorněte a nabídněte jí hlídání dítěte, zatímco bude v kadeřnictví, na kosmetice nebo ve fitcentru.

Nezapomínejte na vzájemnou náklonnost – něžnosti a komplimenty by neměly z partnerského života zmizet. Také proto, že je důležité, aby dítě vnímalo lásku mezi svými rodiči.


Neměňte zásadním způsobem své zvyky – snídáte společně? Dopřáváte si večerní povídání nad skleničkou vína nebo šálkem čaje? Snažte se i nadále zachovávat zvyky, které vás sbližují.

Dopřejte si společně strávené chvíle – nebojte se předat děťátko na krátkou dobu prarodičům, přátelům nebo kvalifikované chůvě. Je dobré být nějaký čas bez přítomnosti dítěte. Uvolníte se, odpočinete si a zároveň podpoříte dítě v samostatnosti a předejdete jeho přílišné fixaci na rodiče.

Domluvte se na výchovných postupech - ačkoliv se to může zdát předčasné, výchova dítěte začíná bezprostředně po narození a bývá častou příčinou partnerských sporů.

Test: Budete dobrým otcem?

Výsledek testu
Budete dobrým otcem?

"; $celkem=$ot1+$ot2+$ot3+$ot4+$ot5+$ot6+$ot7+$ot8; if ($celkem<13) echo="" "jste="" drsňák,="" který="" nemá="" rád="" závazky,="" a="" proto="" nejste="" na="" otcovství="" vůbec="" připravený!="" veškerý="" čas="" věnujete="" především="" sobě="" a="" svým="" koníčkům.="" vaše="" partnerka="" s="" vámi="" buď="" musí="" držet="" krok="" a="" přizpůsobit="" se="" vašemu="" životnímu="" stylu="" nebo="" má="" zkrátka="" smůlu.="" zkuste="" přemýšlet="" nad="" postojem="" k="" vašim="" blízkým="" a="" partnerce.="" miminko="" by="" pro="" váš="" vztah="" bylo="" velkou="" zátěží,="" kterou="" by="" nemusel="">
";

if ( ($celkem>11) and ($celkem<19) )="" echo="" "dnes="" ne="" až="" jindy="" –="" bylo="" by="" nejvýstižnější="" heslo="" pro="" vás.="" nejspíš="" se="" necítíte="" být="" v="" současné="" době="" zralý="" na="" otcovství,="" ale="" časem="" byste="" si="" dítě="" přál.="" možná="" máte="" strach="" z="" rodičovství="" nebo="" si="" zatím="" nevěříte,="" že="" byste="" zvládnul="" nést="" takovou="" odpovědnost,="" jež="" s="" sebou="" přináší.="" pokud="" vaše="" partnerka="" po="" miminku="" touží,="" buďte="" otevření="" a="" v="" klidu="" se="" jí="" svěřte="" se="" svými="" pocity.="" společně="" se="" jistě="" domluvíte="" na="" době,="" která="" bude="" pro="" vás="" oba="" nejvhodnější="" pro="" založení="" rodiny.="">
";

if ($celkem>17) echo "Gratulujeme, budete skvělým otcem. Právě vy budete patřit mezi ty hrdé tatínky, kteří budou nadšeně jezdit z kočárkem na procházky. Budete se chlubit fotkami a úspěchy svých ratolestí ve škole nebo ve sportu. Už teď se na příchod potomka moc těšíte a při návštěvě u přátel s miminkem to dáváte hlasitě najevo. Až si pořídíte vlastního potomka, budete se o něj pečlivě starat a nezapomenete projevovat dostatek pozornosti a citu také vaší partnerce. Cestou z práce uděláte nákup a doma budete rozmazlovat vaše miminko i maminku. Právě ta se pro vás stane díky mateřství ještě přitažlivější a příchod potomka váš společný vztah opravdu naplní.
";

} else { ?>

Uklízení:
zbožňuji a uklízím s chutí
nevadí mi občas utřít prach nebo vynést odpadky
nesnáším zvuk vysavače

Když mě moje partnerka v noci probudí s tím, že jí je špatně:
nic mi do toho není, otočím se a spím dál
zjišťuji důvod a zajímám se, jak jí nelépe pomoci
zeptám se, co se děje a pokud mám pocit, že to není vážné, spím dál

Své partnerce dávám najevo, že ji miluji:
stále – chci, aby věděla, že mi na ní záleží
nikdy – chlapi nedávají city najevo
občas – podle toho, jakou mám náladu a zda mám čas

Když se ocitnu v blízkosti dítěte:
užívám si to – šišlám a pitvořím se
utíkám pryč
nevadí mi to, ale nevyhledávám to

S partnerkou trávíme společně volný čas:
často – máme mnoho společných zájmů, ale užíváme si také své vlastní koníčky
téměř nikdy – každý máme zcela jiný okruh zájmů
veškerý volný čas – zcela jsme odbourali věci, které jsme neměli společné

Pečuji o sebe:
často a rád – mám různé kosmetické prostředky, parfémy, obličejové masky
přiměřeně – dbám na hygienu, pravidelně se holím, voním se a dobře se oblékám
téměř vůbec – mám rád „přírodní“ vzhled

Můj vztah k otci je:
dobrý – občas mezi námi dojde k nedorozumění, ale rozumíme si
velmi špatný – nepromluvím s ním ani slovo
velmi dobrý – je pro mě vzor

O víkendu:
nevím, že něco jako holicí strojek existuje
se holím pouze pokud jdeme na nějakou akci
se holím pouze, když jdeme na návštěvu ke tchýni


zdroj:

Doporučujeme

Články odjinud