Řady olomouckých vysokoškoláků dnes rozšířili malí přírodovědci

Univerzitní Olomouc má ode dneška více vysokoškoláků. Akademickou obec totiž rozšířila stovka studentů, kteří se účastní Univerzity dětského věku (UDV).

Akci již druhým rokem pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v rámci projektu Medializace vědy (MedVěd) ve spolupráci s Moravským divadlem. Právě na jeho jevišti dnes školáci ve věku od 8 do 11 let složili slavnostní imatrikulační slib a obdrželi vysokoškolský index. Členy akademické obce zůstanou až do 17. prosince, kdy studium završí promoce.

Posluchače UDV čeká devět přednášek zasvěcených přírodním vědám. Budou pronikat do tajemství hlasu, srdce savce či spletitostí nitra sopky. Na čas se promění i v kriminalisty či antropology. Cílem pedagogů bude podat dětem informace zábavnou formou a přesvědčit je, že matematika, fyzika nebo třeba zeměpis rozhodně nejsou nuda. „Přírodovědecká fakulta chce být fakultou výzkumnou a k tomu potřebuje zapálené a nadšené mladé lidi. A ty musíme hledat už v útlém věku. Potřebujeme pro přírodní vědy získat zájemce, kteří hledají odpovědi na řadu otázek. Univerzita dětského věku k tomu může přispět a z dlouhodobého hlediska se nám může vyplatit,“ uvedl proděkan PřF UP pro vědecké a výzkumné záležitosti Tomáš Opatrný.

Protože se přednášky uskuteční na půdě Moravského divadla, nahlédnou školáci i do zákulisí kulturní instituce. Seznámí se nejen s jeho současnou podobou, ale i historií. Dozvědí se, jak vzniká opera i to, jak se mají v divadle chovat. „Univerzita dětského věku oslovuje mladé diváky a každá kulturní instituce takové publikum hledá. Je to způsob, jak jim můžeme divadlo představit. Některé z dětí to může chytit a do divadla se budou vracet,“ věří ředitel Moravského divadla Václav Kožušník. Organizátoři UDV přijali celkem 98 přihlášek, celá polovina přišla hned v první den registrace, tedy 22. září 2008. „Podle očekávání je většina dětí z olomouckých základních škol, nejvíce je zastoupena ZŠ Stupkova.

Děti ale budou dojíždět i z Přerova, Prostějova a dalších obcí v Olomouckém kraji. Někteří rodiče dokonce zavedli v dojíždění na Univerzitu dětského věku systém a budou se střídat v přepravě skupiny dětí,“ řekl člen projektového týmu Petr Albrecht. Zájem o studium projevila řada sourozeneckých dvojic. Akce je určena pro nové posluchače, účastníci loňského ročníku se proto nemohli přihlásit. Výuka je zdarma. Informace o UDV i její harmonogram lze nalézt na webové adrese www.projektmedved.eu/UDV/.

Loni se do prvního ročníku UDV přihlásilo zhruba 140 zájemců, stovka dětí ve věku 9-14 let si pak skutečně vyzkoušela, jak probíhá studium na vysoké škole. Během přednášek účastníci zhlédli řadu atraktivních experimentů, mnohé pokusy si sami vyzkoušeli. Předepsané podmínky splnilo a diplom si nakonec ze slavnostní promoce odneslo pětaosmdesát absolventů. Přednášky pak pokračovaly formou chatů na internetu.

Tisková zpráva Přírodovědecké fakulty UP – projekt Medializace vědy zdroj: Martina Šaradínová

Doporučujeme

Články odjinud