Rady pro dlouhý let

Rady pro dlouhý let

Jet lag je únava vznikající v důsledku překročení několika časových pásem. Je projevem narušení lidských biologických hodin a cestující potom trpí únavou, dezorientací, horším soustředěním a nespavostí.

I když je to problém, který vlastně není lidskému organizmu nebezpečný, může vás připravit o několik cenných dnů dovolené nebo zhoršit váš pracovní výkon na důležitých pracovních jednáních. Dr. Chris Idzikowski dále vysvětluje: “Dobrou zprávou je, že jet lagu je možné se bránit. Lidské hodiny jsou ovlivněny několika faktory: světlem, spánkem, cvičením a stravou.“

British Airways v rámci zlepšování služeb svých cestujících již v roce 2005 zahájily spolupráci s doktorem Chrisem Idzikowskim, který je jedním z předních britských odborníků na problematiku spánku. Společně pak v loňském roce přestavili soubor metod k předcházení únavy z cestování na dlouhých letech, které jsou zaměřeny především na předejití tzv. jet lagu, zlepšení spánku a odpočinku na palubě letadel. Dr. Idzikowski - známý na základě této spolupráce také jako Dr. Sleep (doktor Spánek) - dnes poprvé navštívil Prahu, aby osobně představil osobně tyto poznatky.

Každý cestující British Airways má možnost se prostřednictvím funkce „Jet Lag Advisor“, umístěné na internetových stránkách www.ba.com/jetlag dozvědět řadu praktických rad, například, kdy je vhodné pobývat na denním světle a kdy je lepší se mu naopak vyhnout. “Pokud se chceme vyhnout světlu je nutné si uvědomit, že je třeba zajistit si úplnou tmu. Nejlepší je, použít masku na oči. V době, kdy se naopak potřebujete vystavit světlu, je nejlepší být na přirozeném denním světle, nejlépe na slunci. Nejnovější výzkum ale naznačuje, že i umělé světlo, lampa na čtení nebo pouliční osvětlení je pro daný účel dostačující,“ pokračuje dále Chris Idzikowski.

Dalším významným faktorem pro úspěšné překonání jet lagu je nutnost si řádně odpočinout a vyspat se i během letu. British Airways od roku 2000 nabízí pro cestující business třídy na dlouhých letech sedadlo s možností upravení na 183 cm dlouhé zcela vodorovné lůžko a též službu „Sleeper Service“, což je služba, která cestujícím v této třídě umožní, aby se najedli ještě před vstupem na palubu a maximalizovali tak dobu, po kterou mohou během letu nerušeně spát.

Dalším variantou, která usnadňuje cestování na dlouhé trasy, zlepšuje pohodlí cestujících a snižuje riziko cestovní trombózy (hluboké žilní trombózy) je tvz. cvičení Pilates. British Airways se spojilo se skupinou Body Control Pilates Group a vytvořilo jako vůbec první letecká společnost exkluzivní program cvičení ve vzduchu metodou Pilates. Jedná se o několik jednoduchých cviků, které mohou být prováděny v místě sedadla cestujících.

Letecká společnost British Airways zdaleka nekončí ve vyvíjení svých aktivit vedoucích k neustálému zlepšování pohodlí svých cestujících. Zanedlouho představí zcela nový koncept letecké třídy Club World, který bude představen začátkem listopadu 2006.

Váš průvodce zdravým cestováním - CO JE DOBRÉ SI ZAPAMATOVAT PŘED ODLETEM

  1. Poté, co jste odbaveni se projděte po terminálu.
  2. Vyvarujte se těžkých jídel.
  3. Před odletem si ošetřete obličej dostatečným množstvím zvlhčujícího krému.
  4. Den před odletem konzumujte alkohol, čaj a kávu jen ve střídmém množství.
  5. Na cestování letadlem si oblékněte volné oblečení, ve kterém se cítíte dobře.

BĚHEM LETU

  1. Vybírejte si pouze lehká jídla.
  2. Alkohol, čaj a kávu konzumujte v mírném množství.
  3. Vypijte dostatek vody.
  4. Vyberte si Well being audio kanál. Máte možnost poslouchat uklidňující hudbu. - Na dlouhých letech zhlédněte Well being film, který je promítán ihned po startu.
  5. Pokud nosíte kontaktní čočky, sundejte si je včas, ať s nimi neusnete.
  6. Vždy po několika hodinách si protáhněte ruce, nohy a proveďte cvičení, která jsou popsána dále v textu.

PO PŘÍSTÁNÍ

  1. Jděte na kratší procházku. Potom se posaďte, dejte si nohy nahoru a odpočívejte.
  2. Cestující, kteří využívají cestovní třídy First a Club World, stejně jako držitelé zlatých karet věrnostního programu British Airways Executive Club, kteří cestují na dlouhých letech, mohou po příletu na letiště Londýn Heathrow využít služeb well being studia Molton Brown v příletovém salónku British Airways.

CVIČENÍ BĚHEM LETU British Airways vám nabízí několik jednoduchých cvičení, jak snížit pocit únavy a strnulosti a také zmenšit pravděpodobnost pomalejšího krevního oběhu. Tyto potíže se u vás mohou projevit jako důsledek nehybného sezení po delší dobu. Zvláště výskyt cestovní trombózy se může omezit tím, že zkrátíte dobu, po kterou jste během letu bez pohybu. Společnost Body Control Pilates Group připravila exkluzivně pro leteckou společnost British Airways cvičení, která vám napomohou k tomu, že po příletu se budete cítit odpočinutí. Naše rada zní: provádějte tato cvičení každé dvě hodiny a kdykoliv je to možné, trochu se projděte uličkou letadla. - www.bodycontrolpilates.com

SEĎTE SPRÁVNĚ Umístěte polštář mezi vaše záda a opěradlo, a to do místa nad křížem, kde se tělo obvykle opěradla nedotýká. Tím podpoříte přirozené prohnutí páteře. Snažte se nekřížit nohy – podpoříte tím správné držení těla a vylepšíte si krevní oběh. Snažte se sedět rovně, jako by vás někdo vytahoval za hlavu, tak aby byla hmotnost vašeho těla rozložena rovnoměrně. Ramena nechte uvolněná. Snažte se uvědomit si hluboké abdominální svaly, které podpírají páteř. Nadechujte se vědomě do podbřišku. Při výdechu se snažte vědomě stlačit svaly podbřišku směrem k páteři. Nyní dýchejte normálně, ale snažte se držet svaly podbřišku zpevněné.

KROUŽENÍ RAMENY Posaďte se vzpřímeně, ale trochu si poposedněte dopředu. Nyní zdvihněte ramena směrem k uším, potom je obloukem vraťte do výchozí pozice. Představujte si, že v ose obou ramen máte tužky a musíte kreslit velká kola. Toto cvičení opakujte šestkrát. Potom zdvihněte ramena k uším a poté je spusťte do výchozí pozice, toto opakujte šestkrát.

PROCVIČOVÁNÍ KRKU Posaďte se vzpřímeně tak, aby vaše hlava spočívala na opěrce. Potom hlavu zlehka otáčejte na jednu stranu. Nepoužívejte sílu. Poté ji vraťte zpět. Cvičení několikrát opakujte. Snažte se držet ramena uvolněná.

PROCVIČOVÁNÍ KOTNÍKŮ Posaďte se vzpřímeně. Umístěte polštář nejprve pod pravé stehno před koleno. Váhu těla udržujte rozloženou na obě nohy. Snažte se kroužit pravým chodidlem, a nohu se snažte držet nehybnou. Proveďte deset kroužení každou nohou na obě strany.

PROCVIČOVÁNÍ VE STOJE Postavte se do uličky. Rozkročte se asi na úroveň svých boků. Postavte se na špičky. Vraťte se na paty a pokrčte kolena, paty přitom zůstávají na podlaze, nezvedáte je, trup držte vzpřímený. Dbejte na to, abyste se při cvičení neprohýbali v bedrech a nevychylovali chodidla ani dovnitř, ani ven. Vraťte se do výchozí pozice a opakujte desetkrát.

PROCVIČOVÁNÍ LÝTEK Posaďte se vzpřímeně, chodidlo zasuňte o trochu více pod sedadlo tak, aby bylo v jedné ose s kolenem a holení. Stáhněte prsty u nohou k sobě a snažte se je protáhnout tak, že je opřete o podlahu a zatlačíte směrem dopředu. Počítejte do pěti a povolte. Nyní zatlačte do podlahy patou a počítejte do pěti. Je nutné držet chodilo, holeň a koleno v jedné ose. Cvik několikrát opakujte, měli byste jej cítit hluboko uvnitř lýtka.

Rady pro let z Londýna Heathrow do New Yorku s návratem následující den: Chovejte se podle času , který je v Británii. Po příletu jezte jen lehká jídla. Večer jděte brzy spát. Po probuzení, tedy v době, kdy je v Británii noc , si objednejte snídani do pokoje a sledujte několik hodin televizi, nebo si čtěte. Pokuste se naplánovat si pracovní den tak, aby začínal později než v devět hodin ráno. Budete tak mít více času na krátký odpočinek, než vyrazíte do práce. Až vám skončí pracovní povinnosti, využijte zbytek času do vašeho odletu zpět spánkem či relaxací. Během zpátečního letu se snažte spát co nejvíce, abyste minimalizovali únavu po příletu do Británie.

British Airways létá z Londýna Heathrow na letiště JFK do New Yorku celkem 7x denně a na letiště Newark celkem 3x denně.

Rady pro lety z Londýna Heathrow do Singapuru s návratem o týden později:

Přizpůsobte se tamnímu času. Po příletu si dejte jen lehké jídlo a pokud je to nutné, trochu si zdřímněte, ale ne déle než na 45 minut. Odpoledne si zacvičte a buďte na denním světle. Večeři si dejte časně a jděte brzy spát. Během vašeho pobytu vstávejte a snídejte v době, na kterou jste zvyklí. Snažte se vyhnout tomu, abyste přes den spali a v odpoledních hodinách se snažte být na denním světle. S pokračující délkou pobytu postupně začněte chodit spát ve vaší obvyklou dobu. Na zpátečním letu se snažte spát co nejvíce.

British Airways provozuje společně s leteckou společností Qantas lety z Londýna Heathrow do Singapuru celkem 4x denně.

Ostatní doporučení:

Pokud se cítíte unaveni, klidně si zdřímněte. Alespoň krátký spánek je lepší než žádný spánek. Snažte se omezit spánek na 40 minut, neměli byste se probudit úplně vyčerpaní. Delšímu spánku se vyhněte ze dvou důvodů. Čím déle spíte, tím hlubší spánek bude. A po probuzení z hlubokého spánku se cítíte dezorientovaní, a to je jev známý jako spánková netečnost. Platí také, že delší spánek přes den zhoršuje kvalitu spánku v noci.

Kofein je velmi účinný stimulační prvek, pokud se používá s rozmyslem. Trvá asi 30 minut, než se jeho účinky dostaví a ty potom vydrží asi 4 hodiny. Proto nepijte kávu před spaním. Obecně platí, že káva obsahuje více povzbuzujících látek než černý čaj a překapávaná káva je silnější než rozpustná káva.

Cvičte během letu. Postupujte podle rad, které jsou popsány v sekci Well Being časopisu High Life. Soudí se, že lehké cvičení po příletu podporuje bezesnou část spánku. Určitě se ale vyvarujte náročného cvičení před tím, než půjdete spát. To by oddálilo čas, kdy usnete.

Jídelníček. Žádný druh stravy jetlag nezhoršuje, ale ani nezlepšuje.

Alkohol. Vyvarujte se konzumace více než jedné, nebo dvou skleniček, jinak dojde ke zkrácení REM fáze spánku. Může také dojít k roztříštění celého spánku. Obě situace povedou ke snížení vydatnosti spánku.

zdroj: PLEON Impact

Doporučujeme

Články odjinud