Rady psychologa: Na co se připravit, když pomáháte uprchlíkům z Ukrajiny | Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Rady psychologa: Na co se připravit, když pomáháte uprchlíkům z Ukrajiny

Podat pomocnou ruku v extrémně psychicky i fyzicky náročné situaci si zaslouží poklonu. Mnoho Čechů projevilo nebývalou snahu pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny, nicméně ne všichni jsou na obtížnost pomoci psychicky připraveni. Co všechno může nastat v kontaktu s Ukrajinci, kterým pomáháte?

Trauma se projeví až v klidu

Mnoho Ukrajinek s dětmi, které dorazily do České republiky, za sebou má traumatizující zážitky. Mezi nimi se mohla objevit i smrt jejich rodinných příslušníků, sousedů nebo kamarádů. Ve spojení s extrémně fyzicky i psychicky náročnou cestou z Ukrajiny se mohou všechny emoce nastřádat a začít projevovat klidně až po delší době. Všichni, kteří se rozhodli Ukrajincům pomáhat, by si toho měli být vědomi.

Tip na video: Válka na Ukrajině: Jak se psychicky nezhroutit?

Pokračování 2 / 4

Lidé čekali vděk, ten však ne vždy přijde

„Začínají se objevovat zprávy od Čechů, kteří u sebe ubytovali Ukrajince nebo se jim rozhodli jinak pomoci, které zachycují údajnou nedostatečnou vděčnost ze strany uprchlíků. Opravdu je možné, že reakce uprchlých osob nemusí vyznít tak, jak jste si představovali. Nemusí vyjadřovat díky či vděčnost. Neznamená to, že ji nepociťují, jen v této extrémní situaci nemusí být schopni něco takového vyjádřit. Mají za sebou extrémně náročný čas a mnozí z nich prošli traumatem,“ upozorňuje Sylvie Stretti, terapeutka a zakladatelka neziskové organizace Poradna Vigvam.

Pokračování 3 / 4

Co se může projevit

Po vstřebání dlouhé cesty a zmenšení spánkového deficitu se mohou u uprchlých osob objevit pochyby o tom, zda udělali správně, strach o své nejbližší nebo může dojít k propuknutí vzteku, smutku, bezmoci, a to jak u dospělých, tak u dětí. „Obrovská nejistota a strach, které mohou příchozí z Ukrajiny zažívat, se může opravdu projevovat různě: od potřeby něco neustále dělat až po apatii. Je důležité umožnit příchozím nastavit si řád a rytmus (práce, škola, pravidelné aktivity, setkávání se v komunitě příchozích, chodit ven apod.). Situace bude trvat dlouho a je potřeba díky těmto pravidelným aktivitám minimalizovat nejistotu a bezmoc,“ říká Sylvie Stretti.

Pokračování 4 / 4

Jak se zachovat

Jak tedy v této situaci jednat? „Nejlepší je zamyslet se nad tím, jak by si člověk sám přál, aby s ním bylo jednáno, kdyby se ocitl v totožné situaci. Je vhodnější raději předkládat uprchlým osobám návrhy, doptávat se na obvyklosti, případně nabízet možnosti, ale nerozhodovat za ně. Ještě před několika týdny to byli úplně stejně samostatní lidé, jako jsme my, kteří chodili do práce, starali se o rodinu, pečovali o svůj domov. Nejsou nesoběstační, jen se ocitli v neznámém prostředí, za sebou mají trauma a problémem je i velká jazyková bariéra,“ říká Sylvie Stretti.

  • Pokud ubytováváte, dopřejte rodinám klid a samotu, dle jejich potřeb
  • Pomozte jim nalézt způsob komunikace s rodinou na Ukrajině i komunitou v ČR
  • Domluvte si vzájemná pravidla sdílení času a prostoru
  • Ptejte se na přání a očekávání

Doporučujeme

Články odjinud