Rajčata a mrkve vždy vařte, papriky a špenát jezte syrové

7. 5. 2015
Rajčata a mrkve vždy vařte, papriky a špenát jezte syrové
Zastánci syrové (raw) stravy s tím souhlasit nebudou, ale mnohé druhy zeleniny dodají tělu více vitaminů a biologicky aktivních látek, když jsou povařeny. Třeba u rajčat to platí vždy. Ačkoli je lidé milují syrová, zdravější jsou vařená. Tehdy se totiž uvolní z jejich buněk antioxidant lykopen, který se ze syrového rajčete do těla téměř nevstřebává. Podobné je to s mrkví, zatímco špenát a papriky jsou naopak zdravější v syrovém stavu.

„Co se mi na syrové stravě líbí, je to, že nás podporuje ke konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny a pomáhá omezovat příjem tuků a přidaného cukru a soli v našem jídelníčku, omezuje také příjem potravinářských výrobků. Ale strava založená vyloženě na nevařeném jídle je velmi omezující a také nudná, není vhodná z dlouhodobého hlediska. Navíc nám nedodá některé živiny, které potřebujeme, abychom byli zdraví,“ tvrdí dietoložka Helen Bondová ze Spojeného království.

Rajčata jsou tak nejlepší vařená, lykopen se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka. U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakarotén – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe. Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ve vaší blízkosti se objeví pár zajímavých osob opačného pohlaví. Budou to zrozenci ve znamení Vah, jejichž jiskra neunikne vaší pozornosti. Určitě se spolu nudit nebudete. Jste-li zadaní,…

Nejčtenější články