Lékaři už dávno vědí, že výborným a osvědčeným preventivním prostředkem proti rakovině jsou rajčata. Tyto červené plody totiž obsahují látku lykopen, která se řadí do skupiny antioxidantů. Pojídáním chutné zeleniny se můžeme preventivně chránit proti rakovinnému bujení. Právem proto staří Čechové nazvali nakyslé červené plody rajskými jablíčky.
Rajčata pomohou proti rakovině i dotěrnému hmyzu
Lékaři už dávno vědí, že výborným a osvědčeným preventivním prostředkem proti
rakovině jsou rajčata. Tyto červené plody totiž obsahují látku lykopen, která
se řadí do skupiny antioxidantů. Pojídáním chutné zeleniny se můžeme preventivně
chránit proti rakovinnému bujení. Právem proto staří Čechové nazvali nakyslé
červené plody rajskými jablíčky.
Odborníci se však snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit.
Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak
s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokáží podle vědců v
příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží, kolik
lidí se jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit.
Nová �výkonnější� zelenina totiž zraje mnohem později než nepřešlechtěné
kultivary. Tím se náklady na pěstování �zdravějších� rajčátek notně prodražují.
Jedno rajče by tak zatím vyšlo i na několik dolarů� Agronomové z Purdue Univerzity
v Indianě ve Spojených státech však intenzivně pracují na postupu, který
dozrávání uspíší.
Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka
jsou nejen zdravotně nezávadná, ale díky nízkému obsahu cukru naopak velmi
vhodná pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním
kůže rajčatovou šňávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. �Jedná se o
zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek,�
dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně. (Plus)