Rajčatový dietní hit: Zhubněte 3 kila za 6 dnů. Recepty na obědy + večeře | Foto: iStock

Foto: iStock

Rajčatový dietní hit: Zhubněte 3 kila za 6 dnů. Recepty na obědy + večeře

Sezóna rajčat je tu, tak proč ji nevyužít, abyste shodila nějaké to kilo. Rajčata jsou báječná, mají málo kalorií, přitom zasytí a vy se vůbec nemusíte trápit hlady.

Blahodárné účinky rajčat na naše zdraví

Rajčata k nám přišla ze Středomoří, a tak se s těmito jídly budete cítit jako na dovolené někde na teplém jihu. Skvělé je, že nebudete mít hlad a přitom budete jíst zdravě. Vždyť rajčata oplývají samými pozitivy:

  1. Rajčata mají minimum kalorií, jen 7 kcal na 100 gramů.
  2. Dobře zaženou hlad, ač obsahují 92,6 procent vody, rychle nasytí.
  3. Odvodňují. A to proto, že obsahují hodně draslíku, který zabraňuje zadržování vody v těle.
  4. Jsou skvělým bojovníkem proti celulitidě. Rajčata obsahují červené barvivo lykopen, které má antioxidační účinek a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zároveň podporuje tvorbu kolagenu v těle. Kolagen je velmi důležitý pro mladistvý vzhled pokožky, jeho tvorba však po 35. roce života klesá, proto je dobré konzumovat červenou zeleninou (červená paprika, řepa).
  5. Díky rajčatům vás večer nepřepadne vlčí hlad. Zejména malá cherry rajčátka jsou báječná svačinka, skvěle nahradí kalorické bomby, jako jsou chipsy nebo různé krekry.
  6. Odkyselují: Syrová rajčata neutralizují kyseliny, které vznikají při látkové výměně v těle.

To je všechno hezké, ale jíst šest dní po sobě rajčata může být poněkud nuda. Tady je však jídelníček na celou dobu, tak aby vám pak rajčata nelezla i ušima.

Zkuste také rajčatovou letní polévku podle tohoto videa: 

Pokračování 2 / 7

1. den

Snídaně:

Tady je příklad snídaně, která vám po ránu dodá dostatek sacharidů, a přitom není příliš kalorická. Můžete ji během týdne různě variovat – například zvolit jiné ovoce.

4 polévkové lžíce ovesných vloček, 150 ml mléka (1,5 % tuku), 1 jablko, 1 lžička nasekaných lískových oříšků, 1 lžička medu

Vločky nechte 10 minut bobnat v mléce, zatím si nakrájejte jablko. Vše posléze smíchejte.

Oběd

Plněná rajčata

Suroviny: 2 lžičky oleje, 2 velká masitá rajčata, 100 ml zeleninového vývaru, 40 g kuskusu, 1 jarní cibulka, 1/4 žluté papriky, 2 sušená rajčata, 3 zelené olivy, 30 g sýru feta, sůl, pepř, ¼ lžičky římského kmínu, 1 lžíce nasekané petrželky

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C, mezitím vymažte lžičkou oleje menší pekáček. Vezměte rajčata, seřízněte jim vršek a měkkou dužninu vydlabejte. Horkým vývarem přelijte kuskus a nechte ho pod pokličkou bobtnat. Cibulku nakrájejte na kolečka, papriku na kostičky, nakrájejte sušená rajčata, olivy, sýr. Na pánvičku dejte lžičku oleje a 2 minuty na něm restujte cibulku, papriku a vnitřek vydlabaný z rajčat. Osolte, okořeňte a poté smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi včetně kuskusu. Směsí naplňte rajčata, přiklopte odřezanou částí rajčat a pečte 10 minut.

310 kcal, 7 g tuku, 50 g sacharidů, 14 g bílkovin

Večeře

Míchaná vajíčka se sýrem a rajčetem

Suroviny: 1 rajče, 2 vejce, 30 g goudy, 1 lžíce pažitky, 1 lžička oleje

Postup: Nakrájejte nadrobno rajče a sýr, rozšlehejte vajíčka, osolte je, nasekejte pažitku, vše smíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a směs za stálého míchání dělejte na pánvi 5 minut.

300 kcal, 21 g tuku, 6 g sacharidů, 21 g bílkovin

Pokračování 3 / 7

2. den

Oběd

Kuřecí prsa po italsku

Suroviny: 1 lžička oleje, 150 g kuřecích prsou, 100 g cherry rajčátek, 1 lžíce kysané smetany, 1 lžíce zeleného pesta, citronová šťáva, bazalka, sůl, pepř

Postup: Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, kuřecí prsa osolte, opepřete a poté cca 20 minut duste na pánvi pod pokličkou. Během toho několikrát obraťte. Rozpulte rajčata a přidejte je k masu cca tři minuty před tím, než je maso hotové. Poté přidejte k masu smetanu, pesto, citronovou šťávu. Ozdobte bazalkou a servírujte.

300 kcal, 17 g tuku, 65 g sacharidů, 44 g bílkovin

Večeře

Míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem feta

Suroviny: 2 vejce, 100 ml mléka, 30 g sýru feta, 15 g sušených rajčat, 1 jarní cibulka, lžička oleje, čerstvý tymián, sůl a pepř, jako příloha 2 plátky celozrnného knäckenbrotu

Postup: Na pánvi rozehřejte olej, přidejte kolečka cibulky. Vše ostatní smíchejte dohromady (vajíčka rozšlehejte v mléce, rajčata a sýr nakrájejte). Za stálého míchání ohřívejte, dokud hmota neztuhne (ale měla by zůstat vláčná).

350 kcal, 23 g tuku, 12 g sacharidů, 22 g bílkovin

Pokračování 4 / 7

3. den

Oběd

Těstoviny s avokádem a rajčaty

Suroviny: 60 g špaget, 200 g cherry rajčátek, 70 g avokáda (už oloupaného), 4 listy bazalky, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, ¼ lžičky chilli, špetka cukru

Postup: Uvařte špagety, mezitím rozčtvrťte rajčata, nasekejte avokádo, natrhejte bazalku. Vše smíchejte v misce s olejem, citronem, chilli a cukrem. Přidejte k uvařeným špagetám.

420 kcal, 19 g tuku, 57 g sacharidů, 10 g bílkovin

Večeře

Rajčata s tuňákem

Suroviny: 4 rajčata, 80 g tuňáka z konzervy, 1 malá cibulka, sůl, pepř, 1 lžíce balzamiko octa, 1 lžička olivového oleje, k tomu plátek celozrnného chleba

Postup: Nakrájejte rajčata na kolečka, dejte na talíř, na to dejte tuňáka, cibulku na kolečka, dochuťte.

400 kcal, 9 g tuku, 49 g sacharidů, 29 g bílkovin

Pokračování 5 / 7

4. den

Oběd

Rajčatový burger

Suroviny: 1 velké rajče, 1 jarní cibulka, 100 g žampionů, 1 lžička oleje, 100 g mletého hovězího, 1 plátek goudy, sůl, pepř, italské bylinky (lžíce), párátka

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C, nasekejte cibulku, nakrájejte na kolečka žampiony a osmahněte na oleji na pánvi. Rajče přepulte a osmahněte krátce řeznou stranou na oleji na pánvi. Vyjměte. Maso okořeňte, osolte, vytvořte placičku (jako v hamburgeru) a opečte na pánvi z každé strany cca 3 minuty. Do pekáčku dejte spodní stranu rajčete, dejte na ni burger, plátek sýru a směs cibulky a žampionů. Přikryjte druhou půlkou rajčete, spojte párátky a dejte péct do trouby cca na 10 minut.

300 kcal, 15 g tuku, 9 g sacharidů, 34 g bílkovin

Večeře

Pečená vejce

Suroviny: 250 g rajčat, 2 vejce, troška tuku na vymazání, 4 lžíce mléka (1,5%), 2 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte rajčata a dejte je do vymaštěného pekáčku. Rozklepněte na ně 2 vejce (ideálně, aby pak vznikla pečená volská oka), přelijte mlékem, posypte parmazánem, osolte, opepřete. Pečte v horké troubě 10–15 min, dokud bílek neztuhne.

Pokračování 6 / 7

5. den

Oběd

Salát z cizrny a rajčat

Suroviny: 150 g vařené cizrny (klidně z plechovky), 4 listy salátu, 200 g cherry rajčátek, malá červená cibulka, ½ svazečku petrželky, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička římského kmínu

Dresing: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citronu, sůl, pepř

Postup: Na lžičce oleje restujte na mírném plameni na pánvi okapanou cizrnu. Cca 4 minuty bez míchání do lehkého zhnědnutí. Pak zamíchejte, přidejte sůl a pepř a nechte restovat další 2–3 minuty. Poté vypněte a přidejte římský kmín. Dejte do misky, přidejte natrhaný salát, rozčtvrcená rajčátka, nasekanou cibulku. Vše smíchejte, přelijte dresingem.

400 kcal, 24 g tuku, 30 g sacharidů, 11 g bílkovin

Večeře

Polévka s příchutí pizzy

Suroviny: 100 g žampionů, 60 g salámu, 200 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, malá cibule, 1 lžička oleje, 1 lžička koření na pizzu, sůl, pepř, špička cukru na ozdobu, 1 cibulka s natí a 4 zelené olivy

Postup:  Nasekejte cibulku, nakrájejte na kolečka žampiony, salám nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a vše na něm osmahněte. Přilijte vývar, přidejte nakrájená rajčata a vše promíchejte, okořeňte, osolte a nechte 20 minut povařit. Ozdobte a servírujte.

420 kcal, 29 g tuku, 25 g sacharidů, 19 g bílkovin

Pokračování 7 / 7

6. den

Oběd

Španělské gazpacho

Suroviny: 250 g rajčat, 1 malá cibule, ½ červené papriky, 1 lžíce balzamiko octu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, 120 ml studené vody

Postup: Nadrobno nakrájejte rajčata, cibuli a papriku. Rozmixujte s ostatními ingrediencemi včetně vody. Zhruba na 20 minut dejte do ledničky. Servírujte gazpacho s krajícem celozrnného chleba s máslem a solí.

350 kcal, 19 g tuku, 38 g sacharidů, 6 g bílkovin

Večeře

Rajčatové caprese

Suroviny: 300 g rajčat, 125 g nízkotučné mozzarelly, hrst listů bazalky, sůl, pepř

Postup:  Nakrájejte rajčata, pokryjte plátky mozzarelly a bazalky, posolte, opepřete. Servírujte s krajícem celozrnného chleba.

300 kcal, 13 g tuku, 20 g sacharidů, 28 g bílkovin

Doporučujeme

Články odjinud